Richter: Pracujúce ženy prispeli k rastu HPD viac ako nové technológie

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 10:48 • 2 min
Richter: Pracujúce ženy prispeli k rastu HPD viac ako nové technológie

BRATISLAVA - Rovnosť medzi mužmi a ženami je podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) dôležitá nielen z ľudskoprávneho hľadiska, ale aj z ekonomického pohľadu. Ženy totiž podľa jeho slov obsadili od roku 1970 dve tretiny vytvorených pracovných miest.

slovakia

left justify in out

"V rámci EÚ nastúpili dokonca ženy v posledných rokoch na 75 % novovytvorených pozícií," vyčíslil šéf rezortu práce v závere rozpravy k Súhrnnej správe o stave rodovej rovnosti na Slovensku za rok 2012. Materiál predložil na rokovanie Národnej rady (NR) SR a poslanci v pléne o ňom diskutovali v piatok (24.5.) aj dnes.

Podľa Richtera zvyšovanie zamestnanosti žien v mnohých desaťročiach prispelo k zvyšovaniu globálneho hrubého domáceho produktu (HDP) vo väčšej miere ako napríklad nové technológie. "Ak by sme prirátali aj objem neplatenej práce v domácnosti, bol by ich prínos oveľa vyšší," zdôraznil minister.

Cieľom rezortu práce na nové programové obdobie čerpania eurofondov je tak podľa jeho slov podporiť aj adekvátne uplatnenie žien na trhu práce a vytvoriť im lepšie podmienky pre zosúladenie rodinného a pracovného života. "Tak, aby si ženy nemuseli vyberať medzi rodinou a kariérou," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona