Richter: Pracovné pomery na VŠ by sa podľa odborárov nemali reťaziť

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 13:14 • 2 min
Richter: Pracovné pomery na VŠ by sa podľa odborárov nemali reťaziť

BRATISLAVA - Pracovné pomery na vysokých školách by sa podľa zástupcov zamestnancov (odborárov) nemali reťaziť. Uviedol to dnes na brífingu po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ján Richter (Smer-SD) v súvislosti s prerokovávaným návrhom novely zákona o vysokých školách (VŠ) a návrhom zákona o zabezpečovaní kvality VŠ vzdelávania.

slovakia

left justify in out

"Treba povedať, že HSR dospela k zhode okrem dvoch bodov, ktoré sa týkali zákona o VŠ vzdelávaní, respektíve o vysokých školách, kde predstavitelia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR vyjadrili svojimi pripomienkami záujem dospieť k dohode. Aj v prípade týchto dvoch zákonov (týkajúcich sa VŠ) je dohoda sociálnych partnerov, ale aj predkladateľa, teda rezortu školstva, že ešte budú mať záujem spolu rokovať, aby hľadali nejaké styčné body a dospeli k možnému kompromisu, ktorý sa problematiky týchto dvoch zákonov dotýka," priblížil Richter.

 

KOZ si podľa Richtera zároveň vyžiadala od Úradu vlády SR stanovisko o stave prípravy novely zákona o novej stupnici platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme.

 

"Do konca mája by mali byť oznámené podrobnosti - návrhy novej stupnice, ktoré súvisia s prípravou tohto zákona," spresnil šéf MPSVR. ÚV SR sa podľa neho pri príprave novely obrátil na viac ako 1000 obcí a miest.

 

Odbory podľa viceprezidentky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Moniky Uhlerovej v súvislosti so zákonmi ohľadom VŠ poukázali na tripartite na problém tzv. reťazenia pracovných zmlúv na dobu určitú vo VŠ prostredí a v prostredí vedy výskumu.

 

"Žiadali sme preto zadefinovať do zákona o VŠ miesto vysokoškolského učiteľa, ktoré by sa uzatváralo na dobu neurčitú a pracovná zmluva na dobu určitú by bola viazaná na výkon funkčného miesta docenta alebo profesora," povedala.

 

"V tejto súvislosti poukazujeme aj na problém v Zákonníku práce (ZP), kde je umožnené pre VŠ učiteľov a pre zamestnancov vedy a výskumu uzatvárať dlhodobo a opakovane pracovné zmluvy na dobu určitú, čo je istým spôsobom aj v rozpore s realizáciou akademických slobôd na akademickej pôde.

 

Do istej miery uvádza zamestnancov z VŠ prostredia do neistoty. Zachádza to až do takého extrému, že zamestnanci sú istým spôsobom zastrašovaní, dostávajú pracovné zmluvy opakovane na jeden rok. Poukazujeme na tento problém a dúfame, že aj prostredníctvom novely ZP a novely ďalších zákonov bude táto diskriminácia VŠ učiteľov odstránená," doplnila Uhlerová.

 

Tripartita dnes rokovala okrem návrhu novely zákona o vysokých školách a návrhu zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania, aj o návrhu zákona o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente), o návrhu zákona o poskytovaní podpory v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, ako aj o Tretej periodickej správe Slovenskej republiky k Medzinárodnému paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies