Richter: Poradne pre rodiny nedokážu naplno uspokojiť všetky požiadavky

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 17:41 • 2 min
Richter: Poradne pre rodiny nedokážu naplno uspokojiť všetky požiadavky

BRATISLAVA - Poradensko-psychologické služby na Slovensku poskytli minulý rok odbornú pomoc v 6250 prípadoch rodinných problémov, z ktorých sa 2620 skončilo pre rodiny pozitívne. Povedal to dnes v rámci parlamentnej Hodiny otázok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Minister to uviedol v reakcii na otázku poslanca Jozefa Mikloška (KDH), či by nebolo možné zriadiť bezplatné manželské poradne, ktoré by museli navštíviť manželské páry ešte pred zaslaním žiadosti o rozvod. V roku 2013 sa na Slovensku rozviedlo 10.946 manželstiev, v 61 % z nich boli maloleté deti. "Rozvod ich traumatizuje, narúša psychický vývoj, sťažuje výchovu. Rozvodové poradenstvo existuje v mnohých štátoch, každé zachránené manželstvo je odvrátením tragédie viacerých ľudí," zdôvodnil Mikloško.
     

Richter návrh označil za zaujímavý a pochopiteľný. Referáty poradensko-psychologických služieb dnes podľa neho pomáhajú obnoviť manželské súžitie, poskytujú odbornú pomoc dieťaťu v čase rozvodu a pomáhajú predchádzať jeho nepriaznivým vplyvom na dieťa.
     

"Treba si úprimne priznať, že poradensko-psychologické služby nie sú schopné v plnej miere uspokojiť požiadavky, ktoré sú na ne kladené. V prvom rade musíme riešiť otázku samotného počtu psychológov a ďalších odborných poradcov. Kým v roku 2005 ich bolo 184, ku koncu minulého roka už len 81. Uvedomujem si dôsledky tohto poklesu, ale nie je možné riešiť všetko naraz," konštatoval šéf rezortu sociálnych vecí.
     

Ako dodal, poradensko-psychologické služby napriek tomu odvádzajú skvelú prácu. "Len za minulý rok poskytli odbornú pomoc v 6250 prípadoch rodín s partnerskými, manželskými a rodinnými problémami vrátane odbornej pomoci v čase rozvodu. Ťažko je hovoriť, do akej miery bola účinná. Z tých 6200 prípadov sa skončilo pre 2620 rodín pozitívne, k rozvodu nedošlo," vyčíslil Richter.
     

Kým bude môcť rezort spolu s ministerstvom spravodlivosti riešiť zavedenie povinného poradenstva pred podaním návrhu na rozvod, musia byť podľa neho pripravení tieto služby zabezpečiť. "Práve táto téma podpory poradensko-psychologických služieb je v súčasnosti jednou z priorít rezortu a vysoko aktuálnou témou," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies