Richter: Podať podnet na Ústavný súd je právom poslancov, rešpektujem ho

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 16:36 • 2 min
Richter: Podať podnet na Ústavný súd je právom poslancov, rešpektujem ho

BRATISLAVA - Podať podnet na Ústavný súd (ÚS) SR je podľa ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD) právo poslancov.

slovakia

left justify in out

"Neostáva mi nič iné, len ho rešpektovať," konštatoval šéf rezortu práce.

 

Reagoval tak na dnešný podnet opozície, ktorým žiada Ústavný súd, aby posúdil zákon o sociálnych službách, známy ako jasličkový zákon. Pod podnet sa podpísalo 34 opozičných poslancov. Podľa nezaradenej poslankyne Národnej rady (NR) SR Simony Petrík je tento zákon diskriminačný a podnet sa opiera o Ústavu SR, ktorá hovorí, že rodičia starajúci sa o deti majú právo na pomoc od štátu.

 

Jasličkový zákon však podľa poslankyne kladie rodičom a prevádzkovateľom jaslí "polená pod nohy" a je diskriminačný. Napríklad v obmedzení prijímania detí nepracujúcich rodičov či v obmedzovaní počtu detí bez ohľadu na podlahovú plochu a počet učiteľov v jasliach, alebo v obmedzovaní poskytovania starostlivosti deťom, ktoré dovŕšia tri roky koncom kalendárneho roka. Poslankyňa ministrovi vyčítala aj to, že zatiaľ nedodržal svoj sľub v tom, že zverejní výklad tohto zákona a že ho upraví novelou. Apelovala preto na neho, aby tak spravil.

 

Richter však uviedol, že splnil to, čo sľúbil. A teda, že pripravil kompletný výklad zákona, ako avizoval, a je zverejnený na internetovej stránke ministerstva. "Myslím si, že veľa kritiky hlavne z opozičných lavíc zaznelo pre nepoznanie alebo zlý výklad toho zákona ako takého," opísal Richter. Teraz sa s ním podľa neho môže oboznámiť odborná aj laická verejnosť.

 

Súčasne rezort poskytne tento výklad podľa ministra aj v písomnej forme napríklad na úrady práce. "Zároveň som sľúbil, že budeme mať otvorený veľký zákon o sociálnych službách a že v ňom spresníme otázku, ktorá sa týka zosúlaďovania rodinného a pracovného života," dodal šéf rezortu práce. To znamená, že sa spresní problematika uprednostňovania matiek, ktoré pracujú. "Ale zároveň jasne uvedieme, že sa vôbec nevylučuje, aby aj iná matka, ak to kapacita zariadenia dovolí, nemohla umiestniť do tohto zariadenia svoje dieťa," doplnil.

 

Táto zmena zákona je podľa neho momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do Národnej rady by sa mala dostať do konca prvého polroka tohto roku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona