Richter: Peniaze na konsolidáciu sa nemajú hľadať v sociálnom systéme

NETKY.SK • 26 Máj 2013, 13:00 • 2 min
Richter: Peniaze na konsolidáciu sa nemajú hľadať v sociálnom systéme

BRATISLAVA - Minister práce Ján Richter (Smer-SD) odmieta, aby sa ďalšie peniaze na konsolidáciu verejných financií hľadali v sociálnom systéme.

slovakia

left justify in out

"Nemôžeme trestať tých chudobných," uviedol v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12. Zároveň však pripustil, že je potrebné urobiť v tejto oblasti poriadok, pretože tam teraz nie je. "Ideme viaceré dávky podmieňovať aktivitou," avizoval šéf rezortu práce. Na získanie sociálnej dávky tak bude po novom potrebné odpracovať napríklad niekoľko hodín verejnoprospešných prác týždenne.

Po novom by sa tiež malo nastaviť zamestnávanie dôchodcov. Nemôže sa im zákonom zakázať pracovať a zároveň poberať dôchodok, úpravou zákonníka práce by však mali mať zamestnávatelia možnosť rozhodnúť sa, či chcú dôchodcu ďalej zamestnávať alebo namiesto neho prijať niekoho iného. "Bude to v zákonníku práce ako jedna z možností na ukončenie pracovného pomeru. Tipujem to od 1. januára budúceho roka," priblížil Richter.

Podľa opozičného poslanca Júliusa Brocku (KDH) by však mala možnosť voľby zostať na zamestnancovi. "My navrhujeme, aby si zamestnanec sám vybral, či chce pracovať alebo poberať dôchodok," priblížil s tým, že by sa to netýkalo súkromnej sféry, ale len štátnej a verejnej správy.

S ministrom práce súhlasí v tom, že konsolidácia verejných financií by sa nemala dotýkať chudobných. Práve opatrenia, ktoré prijíma súčasná vláda, však také sú. "Keď hovoríte, že nechcete trestať chudobných, prečo ich trestáte?" spýtal sa Brocka. Takisto by privítal väčší poriadok v sociálnom systéme, na hodnotenie týchto krokov si však chce počkať na konkrétne návrhy z dielne rezortu práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona