Richter: Novela o sociálnych službách nebola šitá horúcou ihlou

NETKY.SK • 15 Október 2016, 06:56 • 2 min
Richter: Novela o sociálnych službách nebola šitá horúcou ihlou

BRATISLAVA – Novela zákona o sociálnych službách, ktorá má napríklad zadefinovať opatrovateľskú starostlivosť o malé deti v "jasliach", nebola šitá horúcou ihlou.

slovakia

left justify in out

V závere tretieho rokovacieho dňa desiatej schôdze Národnej rady (NR) SR to uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD). Reagoval tak na kritiku tejto novely zo strany opozičných poslancov.

 

Právna norma sa v parlamente nachádza v prvom čítaní a podľa ministra mala doteraz štandardný priestor na diskusiu. Minister však ponúkol poslancom možnosť stretnúť sa a novelu prediskutovať ešte predtým ako sa dostane do parlamentných výborov. "Môžeme sa baviť o vašich pripomienkach. Ak nájdeme spôsob riešenia, budem rád," adresoval poslancom opozície Richter.

 

Poslanci predovšetkým kritizovali, že nové požiadavky, ktoré novela prinesie pre "detské jasle", zvýšia ich náklady, čo môže byť pre mnohé likvidačné, prípadne to zvýši náklady rodičov. "Chápem, že sa ministerstvo snaží legislatívne ukotviť starostlivosť o deti do troch rokov, ktorá akoby stále plávala. Ale robiť to spôsobom, ktorý nenormálne zaťaží všetkých, ktorí malé deti opatrujú už dnes, nie je dobrý spôsob," konštatovala Erika Jurinová (OĽaNO).

 

Podobne pred zvýšenými nákladmi varoval aj poslanec za SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál. Spomenul napríklad povinnosť mať jednu opatrovateľku na najviac päť detí či zabezpečiť v zariadeniach bezbariérovosť a podobne.

 

Minister však reagoval s tým, že ak si niekto myslí, že sa dá robiť "biznis" cez sociálne služby, tak sa mýli. Podľa šéfa rezortu práce je to totiž služba. Pri rokovaniach pritom bol podľa neho všade, kde to bolo možné, maximálny záujem zohľadniť aj nákladovosť navrhovaných opatrení a aj pohľad zriaďovateľov na túto problematiku.

 

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v stredu 19. októbra diskusiou o doteraz neprerokovaných bodoch. Svoje návrhy by mal parlamentu predložiť minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies