Richter: Niektorí nezamestnaní budú pozvaní na úrad aj trikrát mesačne

NETKY.SK • 20 Marec 2013, 14:11 • 2 min
Richter: Niektorí nezamestnaní budú pozvaní na úrad aj trikrát mesačne

BRATISLAVA – Pozývanie nezamestnaných na úrady práce nebude ani po zrušení povinnosti pravidelných mesačných návštev svojvoľné. Ústredie práce vypracuje podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) metodické usmernenie, ktoré bude hovoriť o pravidelných kontaktoch s jednotlivými skupinami uchádzačov o prácu.

slovakia

left justify in out

"Budú takí nezamestnaní, ktorí budú aj trikrát do mesiaca pozvaní na úrad z objektívnych dôvodov," uviedol Richter na záver rozpravy k novele zákona o službách zamestnanosti. Napríklad, že sa im bude ponúkať práca, alebo sa budú takýmto spôsobom kontrolovať. Richter takto obhajoval návrh ministerstva na zrušenie pravidelných mesačných kontrol na úradoch, ktorý zapracoval do novely zákona o službách zamestnanosti. O právnej norme by mali poslanci hlasovať dnes o 17. hodine.

Opozičnej poslankyni za SaS Lucii Nicholsonovej sa takýto návrh rezortu práce nepáči. Chcela by preto pozmeňujúcim návrhom ponechať v zákone povinnosť mesačných návštev pre nezamestnaných na úradoch práce. S výnimkou ľudí, ktorí sú evidovaní menej ako tri mesiace.

"Už aj tento návrh svedčí o tom, že nie každý evidovaný nezamestnaný má úplne rovnaké dôvody a potrebu chodiť sa pravidelne mesačne hlásiť na úrad práce," reagoval na Nicholsonovej návrh Richter.

Šéf rezortu práce je preto presvedčený, že novela zákona o službách zamestnanosti vytvorí priestor pre väčšiu flexibilitu, individuálny prístup a boj s dlhodobou nezamestnanosťou. Dá tiež väčšie právomoci v reakcii na potreby regionálneho trhu práce. Minister Richter preto vyzval v záverečnej reči poslancov o podporu predkladanej novely.

Opozícia však návrh novely zákona o službách zamestnanosti kritizuje, pretože podľa nej nepomôže riešiť otázku nezamestnanosti. Práve naopak, ešte ju zhorší a vytvorí priestor pre korupciu a klientelizmus. A otvorí dvere pre väčší rozmach čiernej práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona