Richter: Nezamestnanosť naďalej klesá, v júli pribudli najmä živnostníci

NETKY.SK • 19 August 2015, 12:11 • 2 min
Richter: Nezamestnanosť naďalej klesá, v júli pribudli najmä živnostníci

BRATISLAVA – Trend znižovania nezamestnanosti na Slovensku pokračuje a počet ľudí bez práce klesá už od začiatku roka 2013.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD). Júlová miera evidovanej nezamestnanosti 11,46 % totiž medzimesačne poklesla o 0,09 percentuálneho bodu (p. b.) a medziročne o 1,21 p. b. Výrazne sa v tomto období zvýšil najmä počet živnostníkov.

 

"Dá sa povedať, že od januára 2013 je tento trend neustály, to znamená dva a pol roka sa nezamestnanosť na Slovensku znižuje. A sú vytvorené všetky predpoklady aj vzhľadom na vývoj ekonomiky, rast hrubého domáceho produktu (HDP), aby sme v tomto trende pokračovali aj ďalej," konštatoval Richter. Ako dodal, vláda má ambíciu dostať sa do konca roka na priemer eurozóny na úrovni 11,1 %.

 

Pozitívne hodnotí minister tiež to, že počet nezamestnaných klesá vo všetkých znevýhodnených skupinách vrátane mladých ľudí, ľudí nad 50 rokov či dlhodobo nezamestnaných. Zároveň upozornil, že za dva roky sa znížila nezamestnanosť vo viacerých znevýhodnených okresoch. V Revúcej klesol počet ľudí bez práce o 6 %, v Poltári o 5 %, v Rimavskej Sobote o 4,5 %, v Kežmarku o 4,1 % a v Rožňave o 3,5 %.

 

"Opatrenia a projekty, ktoré prijíma ústredie práce, majú pozitívny vplyv aj na tieto okresy. Z pohľadu hodnotenia tých najúčinnejších opatrení, ktoré sa v tomto roku prejavili, sú to hlavne tieto okresy. Čo sa týka súbehu mzdy a dávky v hmotnej núdzi, od začiatku roka ho využilo 11.553 osôb a zamestnalo sa výhradne na východnom Slovensku, respektíve v južných okresoch Banskobystrického kraja, tam, kde je nezamestnanosť najvyššia," povedal Richter.

 

Šéf rezortu práce ďalej informoval, že spomedzi nezamestnaných evidovaných na úrade prace sa v júli zamestnalo 14.732 ľudí.

 

Z 10.470 tohtoročných absolventov vysokých škôl, ktorí sa v júni zaevidovali na úradoch práce, odišlo v júli z evidencie 1737 absolventov. Z nich 1024 sa zamestnalo na Slovensku, 158 v niektorej z členských krajín Európskej únie a stovka tam išla brigádovať. Ďalších 51 absolventov začalo podnikať ako samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).

 

Počet riadnych zamestnancov sa v júli znížil o 4000. "Ale aj na moje prekvapenie absolútne narástol počet SZČO. Osemtisíc živnostníkov pribudlo za mesiac júl v evidencii Sociálnej poisťovne. Gro týchto živnostníkov bude podnikať v oblasti stavebníctva, respektíve investičnej výstavby. Pre nás je dôležité, že väčší počet ľudí pracuje. V tomto prípade nie je dôležité, či ako zamestnanec, alebo ako SZČO," uzavrel Richter.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies