Richter: Nezamestnanosť by sa mala v októbri dostať zhruba na úroveň z augusta

NETKY.SK • 20 November 2013, 13:18 • 2 min
Richter: Nezamestnanosť by sa mala v októbri dostať zhruba na úroveň z augusta

BRATISLAVA – Miera nezamestnanosti by za október mala mierne klesnúť a dostať sa na úroveň z augusta tohto roku. Odhadol to dnes po rokovaní vlády šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD). Presné čísla o nezamestnanosti za október by malo dnes popoludní zverejniť Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

slovakia

left justify in out

"Reálne predpokladám, že nezamestnanosť by sa mala dostať plus – mínus do tých istých čísel, ako bola v auguste," skonštatoval Richter. Podľa údajov ÚPSVaR dosiahla v auguste miera evidovanej nezamestnanosti úroveň 13,7 %, následne v septembri stúpla o 0,14 percentuálneho bodu na 13,84 %.

Richter to aj dnes odôvodnil tým, že september je už každoročne mesiacom, keď pribúdajú do radov nezamestnaných absolventi stredných škôl, ktorí sa neuplatnili na trhu práce. Minister však očakáva, že za október by mal poklesnúť počet mladých ľudí bez práce do 29 rokov. "V akej výške, to sa nechám prekvapiť. Ale myslím si, že tam sa budú prejavovať ďalšie pozitívne vplyvy projektu, ktorý uplatňujeme pre zamestnávanie mladých ľudí do 29 rokov," opísal šéf rezortu práce.

Zároveň však doplnil, že pri nezamestnanosti, ktorá je stále vyššia ako 13 %, sa nedá hovoriť o úspechoch. Trend je ale od začiatku roka podľa jeho slov jednoznačne pozitívny, a teda, že nezamestnanosť klesá. Okrem kritického septembra, ktorý však má svoje špecifiká. "Bol by som veľmi rád, keby tento trend vydržal až do konca tohto kalendárneho roka," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies