Richter: Na boji s energetickou chudobou sa pracuje

NETKY.SK • 19 Január 2016, 12:44 • 2 min
Richter: Na boji s energetickou chudobou sa pracuje

BRATISLAVA - Téma riešenia energetickej chudoby na Slovensku nezapadla prachom. Na utorňajšej tlačovej besede to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

slovakia

left justify in out

"Pracuje sa na tom stále. Je vytvorená pracovná skupina, ktorú gestoruje ministerstvo hospodárstva. Sú v nej aj naši ľudia. Hľadá sa spôsob riešenia. Predpokladám, že v tomto kalendárnom roku by mohli vyjsť aj legislatívne závery, ktoré sa celej tejto problematiky dotýkajú,“ povedal minister Richter.

 

V súčasnosti má podľa ministra pracovná skupina pracovať na tom, ako čo najlepšie identifikovať ľudí, ktorí pri platení za energie potrebujú pomoc. "Nie je to také jednoduché. Z hľadiska definovania toho oprávneného, aby takýto príspevok nebol zneužitý. Hľadá sa forma ako cielene a adresne príspevok na energie realizovať,“ konštatoval Richter. Podľa neho ľudia trpiaci energetickou chudobou buď dostanú nejakú dávku alebo kompenzáciu, ktorá má im pomôcť. „Len dôležitá je tá identifikácia tých ľudí,“ zdôraznil Richter. Rokovania s energetickými podnikmi o riešení energetickej chudoby na Slovensku potvrdil na tlačovej besede aj premiér Robert Fico.

 

Vláda rokovala o koncepcii boja s energetickou chudobou ešte v júni 2014. Pre nezhody však neprijala definitívne stanovisko. Nezhody sa týkali najmä toho, či sa má energetická chudoba na Slovensku riešiť prostredníctvom zavedenia špeciálnej tarify cien energií pre sociálne slabších občanov alebo poskytnutím sociálnej dávky.

 

Zavedenie špeciálnej tarify obhajoval najmä Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý je strojcom prvej koncepcie boja s energetickou chudobou. Jeho návrh sa však stretol v pripomienkovom konaní s relatívne silnou vlnou kritiky najmä od dodávateľov energií. Tí upozorňovali predovšetkým na to, že energetickú chudobu by mal riešiť štát cez svoju sociálnu politiku. Regulačný úrad návrh v pripomienkovom konaní obhajoval tým, že ochrana spotrebiteľov pred energetickou chudobou musí byť postavená na previazaní sociálnej a energetickej politiky štátu.

 

Energetická chudoba znamená ťažkosť alebo neschopnosť udržať v príbytku vhodné teplotné podmienky, ako aj ťažkosť alebo neschopnosť mať k dispozícii za primeranú cenu iné základné energetické služby. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa za príjemnú teplotu v obývacej izbe považuje 21 °C a v ostatných miestnostiach 18 °C. Najzraniteľnejšie sociálne skupiny sú práve skupiny s nízkymi príjmami. Sem patria osoby staršie ako 65 rokov, osamelí rodičia, nezamestnaní alebo osoby poberajúce sociálne dávky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona