Richter: Musíme dbať, aby sa deti z detských domovov zaradili do života

NETKY.SK • 27 August 2015, 15:19 • 2 min
Richter: Musíme dbať, aby sa deti z detských domovov zaradili do života

PRIBYLINA – Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter pri príležitosti dnešnej návštevy výberového letného tábora detí zo všetkých slovenských detských domovov v Račkovej doline zdôraznil, že veľmi dôležitou úlohou celej spoločnosti je, aby sa mladí dospelí ľudia čo najlepšie zaradili do života.

slovakia

left justify in out

„V tejto veľmi závažnej problematike pozorujeme ešte značné rezervy, hoci treba oceniť, že viaceré detské domovy udržujú neustály úzky kontakt so svojimi odchovancami aj po ich odchode. Pozorne sledujú, či si našli zamestnanie, ako a kde bývajú,“ uviedol minister pre TASR.

 

V tejto súvislosti upriamil pozornosť na prechodné obdobie a nevyhnutnosť vytvorenia akéhosi domova na polceste k samostatnej existencii a zároveň vyzdvihol spoluprácu s mimovládnymi organizáciami, ktoré majú záujem pomôcť mladým ľuďom po opustení detského domova správne vkročiť do života.

 

„Každé dieťa má nasporené určité finančné prostriedky, ktoré by malo efektívne použiť práve na tento účel, ale veľakrát sa stáva, že po návrate do pôvodného prostredia sa rodina a blízke okolie zaujíma oň iba dovtedy, pokým sa neminú tieto peniaze. Treba ich účelovo viazať na zabezpečenie základných potrieb,“ povedal Richter.

 

Vedenie rezortu podľa neho veľmi pozorne sleduje príslušné štatistiky. „Chvályhodné je, že evidujeme iba sotva desiatku odchovancov detských domovov medzi bezdomovcami a skutočne iba malá časť má problémy so zákonom. Podstatné je, že stúpa úroveň ich vzdelanosti, čím sú lepšie pripravení pre život,“ skonštatoval.

 

„Skvelé je, že stovka detí z našich detských domovov študuje na vysokých školách,“ dodal s tým, že hlavným zámerom pobytu v detských domovoch je pripraviť podmienky na návrat detí do prirodzeného prostredia. „No v mnohých prípadoch je otázne, či je to najvhodnejšie riešenie. Preto je nesmierne dôležité, aby dokázali v živote uplatniť správne vštepené návyky,“ prízvukoval minister.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies