Richter: Miesta u exekútorov podporovali aj Mihál a Kaník

NETKY.SK • 30 Október 2014, 17:04 • 2 min
Richter: Miesta u exekútorov podporovali aj Mihál a Kaník

BRATISLAVA - Vytváranie pracovných miest pre mladých nezamestnaných na exekútorských úradoch podporili aj bývalí ministri práce Jozef Mihál a Ľudovít Kaník. Uviedol to minister práce a sociálnych vecí Ján Richter počas parlamentnej rozpravy k opozičnému návrhu na jeho odvolanie.

slovakia

left justify in out

Úrady práce počas ministrovania Ľudovíta Kaníka podľa Richtera podporili 50 exekútorských úradov, ktoré vytvorili pracovné miesta pre 72 mladých nezamestnaných. V období, keď bol ministrom práce Jozef Mihál, štát podľa ministra práce podporil vytvorenie 52 pracovných miest pre mladých nezamestnaných u 46 exekútorov. 

"Nové pracovné miesta sa podporovali v minulosti, podporujú sa teraz a pokiaľ budú adekvátne projekty, budú sa podporovať naďalej,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí. Ako upozornil, pri poskytovaní finančných prostriedkov na vytváranie nových pracovných miest musel rešpektovať zásadu nediskriminácie voči všetkým zamestnávateľom. 

 

K svojmu pôsobeniu na čele ministerstva práce Richter uviedol, že na Slovensku klesá miera nezamestnanosti, ako aj počet evidovaných nezamestnaných. "Prekonali sme všetky neduhy a zlé rozhodnutia predchádzajúcej vlády Ivety Radičovej," povedal. Minulomesačná miera nezamestnanosti na Slovensku na úrovni 12,44 % bola podľa Richtera najnižšia od decembra 2010. "Celkový počet nezamestnaných je najnižší za posledné štyri roky," povedal minister. Priznal pritom, že pokles miery nezamestnanosti je nielen zásluhou ministra práce, ale deje sa tak aj vďaka vývoju ekonomiky. 

 

Minister Richter sa tiež pochválil prijatím modernejšieho Zákonníka práce, schválením podmienok pre vyplácanie dôchodkov z druhého piliera, vysokou úrovňou sociálneho dialógu a lepším podnikateľským prostredím. "Firmy sa neboja rozširovať produkciu a prijímať nových zamestnancov," povedal. Pripomenul tiež projekt na zamestnávanie mladých, vďaka ktorému sa pre nich vytvorilo 12-tisíc pracovných miest, či zvýšenie vianočného príspevku pre penzistov s nízkymi dôchodkami. 

 

Podnet na Richterovo odvolanie podpísalo 36 poslancov všetkých opozičných strán. Opozícia chce ministra práce zosadiť z funkcie pre kauzu prideľovania eurofondov spoločnosti Star EU. "To, že sa postavíme proti zneužívaniu eurofondov v parlamente, bude signálom aj pre Európsku úniu, že to myslíme vážne," uviedol pre agentúru SITA nezaradený poslanec Alojz Hlina. Hlina rezortu práce a sociálnych vecí zároveň vyčíta, že dotáciu na zamestnanosť mladých za vytvorenie štyroch pracovných miest vo výške 23-tisíc eur dostal aj exekútorský úrad vedený Rudolfom Krutým. Ten pred tým, ako sa stal exekútorom, pracoval v nebankovej spoločnosti Pohotovosť a neskôr túto spoločnosť ako exekútor zastupoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies