Richter: Ľudia s minimálnym dôchodkom nemajú byť v druhom pilieri

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 17:25 • 2 min
Richter: Ľudia s minimálnym dôchodkom nemajú byť v druhom pilieri

BRATISLAVA - Novela zákona o sociálnom poistení, ktorá by od 1. júla mala zaviesť minimálne dôchodky len v prvom pilieri, má podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) oporu v Ústave SR aj v judikátoch súdov.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to dnes po rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ktorý sa má rozhodnúť, či novelu podpíše, alebo vráti do parlamentu. Podľa opozície je novela diskriminačná pre tých, ktorí sú zapojení do druhého dôchodkového piliera, keďže doplatok do minimálneho dôchodku v plnej výške nedostanú.

 

"O minimálnych dôchodcoch v súvislosti s druhým pilierom by sme sa nemali čo baviť. Takí ľudia v druhom pilieri nemajú čo byť. V tom sme v zhode aj so správcovskými spoločnosťami," reagoval Richter po stretnutí na otázky novinárov. "Ľudia, ktorí pracovali a odvádzali do Sociálnej poisťovne poistné na dôchodky hoc aj z minimálneho vymeriavacieho základu, by mali mať vyšší dôchodok ako tí, ktorí boli len na sociálnych dávkach," povedal Richter a konštatoval, že prezident republiky túto filozofiu zákona prijal.

 

"Som osobne presvedčený, že novela je v súlade s Ústavou SR, pretože aj istá nerovnosť v zmysle ústavy je prípustná, je odôvodnená," povedal minister. Odvolal sa na viaceré judikáty, v ktorých sa súdy vyjadrovali k podobným prípadom. "Máme k dispozícii aj konkrétny príklad z praxe Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý rozhodoval o rozhodnutí Ústavného súdu SR. Aj táto inštitúcia potvrdila toto rozhodnutie," argumentoval.

 

Ak by sa prezident napriek argumentom, ktoré mu dnes predložil, rozhodol, že zákon vráti do parlamentu, bude jeho rozhodnutie plne rešpektovať. "Zanalyzujeme dôvody rozhodnutia, zaujmeme pozície, o ktorých budeme informovať aj médiá. Bol by som rád, keby sa akýkoľvek proces zvládol tak, aby zákon nadobudol účinnosť od 1. júla," konštatoval šéf rezortu práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies