Richter: Je dôležité, aby ministri EÚ neboli odtrhnutí od reálneho života

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 09:10 • 2 min
Richter: Je dôležité, aby ministri EÚ neboli odtrhnutí od reálneho života

SEREĎ – Je dôležité, aby ministri EÚ neboli odtrhnutí od reálneho života. Uviedol to Ján Richter, slovenský minister práce, sociálnych vecí a rodiny, po prehliadke prevádzkarne Pečivární Sereď podniku I.D.C. Holding, a. s.

slovakia

left justify in out

Prehliadka bola súčasťou dvojdňového programu delegácie ministrov členských štátov EÚ, ktorí zavítali na Slovensko pri príležitosti neformálnej Rady ministrov pre zamestnanosť a sociálnu politiku v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Zúčastnila sa jej i komisárka EÚ pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssen.

 

Súčasným problémom mnohých firiem je, že ľudský kapitál nahrádzajú stroje. Podľa ministra bolo v prvej fáze dôležité pomenovať tento problém. "Vzhľadom na dobu, ktorú žijeme, a neustály príchod nových technológií, digitalizáciu, ten problém bude čím ďalej tým väčší. To znamená, že musíme nájsť globálne odpovede na tieto otázky. Bude tu kategória ľudí, ktorá bude končiť svoju prácu pôvodnú, pretože nebude potrebná pri nových technológiách, a naopak, bude tu zase iná kategória, nová, ktorá sa bude musieť vedieť prispôsobiť vzdelanostne a inak novým podmienkam a novej technológii. To znamená, sú to veľké výzvy, ktoré sú pred nami,“ uviedol slovenský minister.

 

"Zajtra skončíme s tým, že nejaké odporúčania budeme definovať,“ konštatoval minister. Odporúčania by podľa jeho slov mali byť predmetom rokovania Európskej komisie, ktorá následne odporučí legislatívny postup.

 

Darina Pápayová, riaditeľka divízie ľudských zdrojov, I.D.C. Holding, a. s., uviedla, že firma za desať rokov zvýšila objem predaja a zároveň znížila počet zamestnancov. "Počet zamestnancov sme však znížili tak, že to bol prirodzený úbytok a nahradzovali sme ich strojmi. Zároveň nahradzujeme zamestnancov, ktorí prirodzene odišli do dôchodku, vyššie kvalifikovanými zamestnancami,“ uviedla, pričom firma má v súčasnosti podľa jej slov 1160 zamestnancov.

 

Richter pre TASR potvrdil, že výber spoločnosti Pečivárne Sereď bol iba alternatívou. Ministri mali pôvodne navštíviť spoločnosť Volkswagen Slovakia, avšak nestalo sa tak z dôvodu celozávodnej dovolenky a technických úprav haly.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies