Richter: HSR odobrila novelu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku

NETKY.SK • 27 Február 2017, 13:08 • 2 min
Richter: HSR odobrila novelu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku

BRATISLAVA - Hospodárska a sociálna rada SR (HSR) na svojom pondelkovom rokovaní posunula do ďalšieho legislatívneho procesu návrh novely zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Po rokovaní HSR o tom informoval predseda tripartity, minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

slovakia

left justify in out

Novela zákona reaguje na obavy Európskej komisie (EK), ktorá Slovensku vytýkala podmienku, že nákupcovia pôdy musia byť osoby s dlhodobým pobytom v krajine. Podľa EK to diskriminuje ostatných štátnych príslušníkov členských štátov Európskej únie (EÚ).

Novelou zákona sa má preto zo zákona vypustiť podmienka 10-ročného trvalého pobytu, resp. sídla záujemcu o nákup pôdy na Slovensku. Podľa rezortu pôdohospodárstva sa tým odstráni riziko neprimeraného obmedzenia prístupu k vlastníctvu poľnohospodárskych pozemkov pre osoby, ktoré túto podmienku neplnia, a to bez ohľadu na to, či ide o subjekty zo Slovenska alebo z ostatných členských štátov EÚ. "Táto podmienka navyše negatívne ovplyvňovala aj prístup aktívnych poľnohospodárov vykonávajúcim činnosť v Slovenskej republike k vlastníctvu poľnohospodárskej pôdy,“ tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva.

Slovenská národná strana (SNS) pravidlá Bruselu, ktorý tlačí na Slovensko, aby sme zrušili ochrannú lehotu na predaj našej pôdy, nepodporí. "Navrhované zrušenie ochrannej lehoty môže spôsobiť predaj pôdy zahraničným špekulantom," tvrdí SNS. 

Strana v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva pripravuje ešte účinnejšie mechanizmu ochrany slovenskej pôdy pred jej vykupovaním zahraničnými korporáciami. "Novela Ústavy SR ide teraz v marci do finále, ak prejde druhým  a tretím čítaním, budeme vedieť ešte účinnejšie ochrániť našu slovenskú pôdu," uviedla koaličná strana. Ustanovenia návrhu novely Ústavy SR od poslancov za SNS majú "definitívne zabrániť v súčasnosti prebiehajúcemu rabovaniu pôdneho fondu Slovenskej republiky cez deravú legislatívu rezortu". 

Členovia tripartity odobrili aj návrh novely zákona o energetickej hospodárnosti budov. Návrh novely zákona, ktorý začiatkom februára tohto roka schválila vláda, zvyšuje príspevok štátu na zateplenie rodinných domov starších ako desať rokov zo súčasných šesťtisíc na osemtisíc eur. K tomu navyše zostáva naďalej suma päťsto eur na projektovú dokumentáciu a energetický certifikát. Podiel podpory zároveň vzrastie z 30 % na 40 % oprávnených a uhradených nákladov.

Zvýšenie príspevku na zateplenie rodinných domov umožní financovať väčší rozsah vykonávaných prác. Ministerstvo dopravy a výstavby SR ako predkladateľ navrhovanú novelu zdôvodnilo záväzkom vlády pokračovať v programe zatepľovania stavieb s tým, že bude administratívne zjednodušený. Súčasťou návrhu je aj zníženie počtu požadovaných príloh k žiadosti o poskytnutie príspevku na zateplenie rodinného domu. Novela zákona o energetickej hospodárnosti budov má po schválení v parlamente nadobudnúť účinnosť 1. júna tohto roka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona