Richter: Dôchodcovia môžu byť s podmienkami výplaty úspor z 2.piliera spokojní

NETKY.SK • 9 Január 2015, 17:08 • 2 min
Richter: Dôchodcovia môžu byť s podmienkami výplaty úspor z 2.piliera spokojní

BRATISLAVA - Podmienky výplaty úspor z 2. dôchodkového piliera sú nastavené tak, že sporitelia môžu byť spokojní. Presvedčený je o tom minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Som veľmi rád, že sa nám podarilo v spolupráci so správcovskými spoločnosťami, Sociálnou poisťovňou a všetkými zainteresovanými subjektmi, vrátane Národnej banky Slovenska, nastaviť podmienky tak, že od 1. januára prví dôchodcovia, ktorí budú poberať dôchodok aj z druhého piliera, môžu byť spokojní," povedal pre TASR šéf rezortu práce s tým, že nastavenie podmienok výplaty úspor prinieslo pozitíva aj z hľadiska zhodnocovania finančných prostriedkov jednotlivými správcovskými spoločnosťami.
     

Ministerstvo očakáva, že v tomto roku o dôchodok z 2. piliera požiada približne 3000 sporiteľov. Richter pripustil, že prvé dôchodky z tohto systému nebudú vysoké, treba však za tým podľa neho hľadať najmä krátke obdobie sporenia. "Budú takí, ktorí budú mať 50 eur, ale budú takí, ktorí budú mať relatívne menej. To je preto, lebo dĺžka doby sporenia nepredstavuje obdobie 30 rokov, ktoré bude bežné o niekoľko rokov u mladých ľudí, ktorí vstúpili do 2. piliera zavčasu a budú mať nasporené celkom iné sumy," podotkol Richter.
     

Aj preto si myslí, že by hlavne mladí ľudia mali využiť možnosť sporiť si v 2. pilieri. "Je výhodný pre tých, ktorí zarábajú okolo 1000 eur. Vytvára to reálne predpoklady pre to, aby mohli mať peniaze zhodnotené, za predpokladu, že správcovská spoločnosť bude prostriedky vhodne investovať," konštatoval Richter.
     

Zároveň uviedol, že súčasná vláda pristupovala k úpravám v 2. pilieri úplne inak ako susedné krajiny Maďarsko, Poľsko alebo Česká republika. "My sme nezrušili 2. pilier. Urobili sme pozitívne úpravy aj z hľadiska potrieb čerpania a chcem ubezpečiť, že táto vláda nemá záujem vstupovať do 2. piliera pre nejaké ďalšie úpravy, skôr vylepšovať niektoré veci, ktoré prinesie aplikačná prax tak, aby tí, ktorí do neho vstúpili, mohli očakávať adekvátne výnosy," dodal Richter.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona