Richter: Dieťa už nebude možné odobrať v škole pred očami spolužiakov

NETKY.SK • 6 Október 2016, 15:35 • 2 min
Richter: Dieťa už nebude možné odobrať v škole pred očami spolužiakov

BRATISLAVA – Odobratie dieťaťa na základe súdneho rozhodnutia sa už nebude môcť diať pred jeho spolužiakmi v škole a výkon rozhodnutia bude možné odložiť. Dohodlo sa na tom ministerstvo spravodlivosti s rezortom práce, sociálnych vecí a rodiny v reakcii na medializovaný prípad odobratia malého Marca. Novela vyhlášky účinná od júla posilnila postavenie sociálnych pracovníkov v celom procese.

slovakia

left justify in out

Poslancov Národnej rady SR o tom na dnešnom zasadnutí parlamentného výboru pre sociálne veci informovali ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) a minister práce Ján Richter (Smer-SD). Výbor vzal ich správu o prípade maloletého chlapca a návrhu systémových opatrení, ktorú vypracovali spoločne s rezortom školstva, na vedomie. „Máme novú vyhlášku, ktorá vykonáva nové procesné kódexy účinné od 1. júla. My si myslíme, že každý výkon rozhodnutia by mal byť pripravený po dohode s kuratelou, zákon aj právna úprava to predpokladá. Právna úprava je nastavená tak, že dá sa s citom reagovať na každú situáciu,“ uviedla Žitňanská.

 

Rovnako významné sú podľa nej nelegislatívne opatrenia. Rezorty sa dohodli a začínajú praktizovať spoločné vzdelávanie – školenia sudcov, vyšších súdnych úradníkov a sociálnej kurately. Súčasťou vzdelávania má byť aj praktický tréning konkrétnych situácií. „Aj tie zručnosti sú dôležité, ale aj výmena poznatkov a skúseností. Je dobré, keď títo ľudia spolu vedia komunikovať,“ zdôraznila ministerka.

Sociálni pracovníci sa budú podieľať na vypracovaní plánu o tom, kde a akým spôsobom sa výkon rozhodnutia uskutoční. „Nová právna úprava pozná aj odklad výkonu rozhodnutia vtedy, ak by ním bolo ohrozené zdravie, život, podmienky dieťaťa, v ktorých žije. Ak by to bolo preukázateľne na ujmu dieťaťa. Dieťa môže byť napríklad choré,“ priblížila Žitňanská. Lehoty odkladu určené nie sú, každý prípad sa bude posudzovať individuálne.

 

Richter vie podľa vlastných slov garantovať, že sa už nezopakuje prípad podobný odobratiu Marca. „Sociálny pracovník bude mať ďaleko väčšie právo a postavenie hovoriť nielen k systému odobratia, ale aj k príprave, ako má ten akt prebiehať. Ja som presvedčený, že aj ďalšie vzdelávacie aktivity sú veľmi dôležité s nácvikom možného postupu pri takýchto nepríjemných udalostiach, ktoré život prináša,“ konštatoval.

 

Ako dodal, úlohou všetkých zúčastnených bude pripraviť podmienky na to, aby tieto udalosti boli pre deti čo najmenej stresujúce. „Ak by to malo byť na úrovni školy, nikdy tam nemôžu byť ostatné deti. Ale ja osobne dávam také odporúčania, nech sociálni pracovníci urobia všetko pre to, aby na území školy takéto akty neprebiehali. Vždy je lepšie to rodinné prostredie, kde sa dieťa necíti tak stresovane,“ povedal Richter.

 

Minister zároveň informoval, že malý Marco žije so svojou pracujúcou matkou a jej slovenským partnerom vo štvorizbovom byte vo Švajčiarsku. Tam navštevuje druhý ročník základnej školy a učí sa nemecký jazyk. „Má vytvorené všetky štandardné podmienky pre to, aby v tom prostredí mohol žiť. Kontakt, komunikácia a kontrola je zabezpečená,“ uistil. Súdy však stále rozhodujú o tom, či bude chlapec zverený do starostlivosti starej matky.

 

Predsedníčka sociálneho výboru Alena Bašistová (nezaradená) považuje predloženú správu za komplexnú. „Podstatné je, aby sa dodržiavalo to, čo je tam pripravené. To nosné je na pleciach ministerstva spravodlivosti. To, čo je urobené správne, je spolupráca s ministerstvom práce a s orgánom sociálno-právnej ochrany. Do budúcna by som ocenila aj prizvanie ďalších odborníkov z radov psychológov, psychiatrov či špeciálnych pedagógov,“ zhodnotila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies