Richter: Chceme zvýšiť dávky starodôchodcom aj socialistickým dôchodcom

NETKY.SK • 31 December 2016, 13:05 • 2 min
Richter: Chceme zvýšiť dávky starodôchodcom aj socialistickým dôchodcom

BRATISLAVA - Ministerstvo práce v budúcom roku pripraví legislatívu, ktorou sa majú upraviť dôchodky tzv. starodôchodcov. Ide o ľudí, ktorí odchádzali do dôchodku pred 1. januárom 2004. Dôchodky by sa mali upravovať aj tzv. socialistickým dôchodcom. V rozhovore pre TASR to uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Zmeny sa majú dotknúť priznaných dôchodkov do konca roka 2003, ktoré sú nižšie ako dôchodky, ktoré boli penzistom priznané pri rovnakých zárobkoch a rovnako odpracovaných rokoch podľa nového zákona platného od 1. januára 2004. Richter vyčíslil, že pripravované legislatívne zmeny sa týkajú približne 100.000 dôchodcov. "Máme nejaké prognózy, že suma by mala byť v priemere okolo 50 eur. Môžu byť takí, čo budú mať 100 eur, ale aj takí, ktorí budú mať 10 eur," skonštatoval pre TASR Richter. Podľa ministerstva to bude obrovská výzva pre Sociálnu poisťovňu, ktorej pracovníci budú musieť po schválení zákona pri individuálnom prepočítavaní otvoriť približne 80.000 spisov starodôchodcov, ktorých započítavané obdobia ešte nemohli byť registrované elektronicky, ale iba papierovo.

 

Ministerstvo chce zároveň riešiť aj situáciu takzvaných socialistických dôchodcov. "Teda tých, ktorí išli do dôchodku ešte v čase minulého režimu. Malo by ísť asi o 16.000 najstarších dôchodcov, ktorým by sme všetkým chceli rovnako zvýšiť dôchodok jednotnou sumou. U tejto kategórie sme sa zatiaľ nedopracovali k presným číslam, ale predpokladám, že to bude približne 25 eur až 30 eur," vyčíslil Richter. Dôchodok bude musieť byť však aj pri týchto dôchodcoch prepočítaný individuálne každému.

 

Legislatíva by mala byť dokončená v prvých mesiacoch v budúcom roku, aby v marci mohla ísť na rokovanie vlády. "Nemali by tým pádom ostať v systéme sociálneho poistenia už žiadne zásadné historické nerovnosti, ktoré vznikli v roku 2004 aplikáciou známej širokej a kontroverznej novely exministra Ľudovíta Kaníka," dodal Richter s tým, že v posledných rokoch sa jeho rezort snažil vyriešiť problémy nízkej miery solidarity v prvom pilieri, rôznych kategórií dôchodkov vdov a vdovcov, či dorovnávania tzv. česko-slovenských dôchodkov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona