Richter: Chceme vytvoriť zoznam nedostatkových profesií

NETKY.SK • 31 Január 2018, 12:57 • 2 min
Richter: Chceme vytvoriť zoznam nedostatkových profesií

BRATISLAVA - Ministerstvo práce plánuje vypracovať zoznam nedostatkových pracovných profesií. Rezort tak chce pomôcť zamestnávateľom riešiť problémy s vhodnou pracovnou silou. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Na tomto zozname ministerstvo pracuje spolu so samotnými zamestnávateľmi. "Presne budú zadefinované profesie, ktoré nie sme my z domácej pracovnej sily, alebo z evidovaných nezamestnaných schopní zabezpečiť na Slovensku," priblížil Richter s tým, že v rámci tohto balíka opatrení sa má aj skrátiť administratívny proces, ktorý súvisí so zabezpečením zahraničnej pracovnej sily.

 

"Obmedzujeme pre firmy na 30 % možnosti zamestnať cudzincov z tzv. tretích krajín ako kmeňových zamestnancov. Tieto výhody z hľadiska urýchleného konania sa majú dotýkať všetkých úradov práce, alebo území, kde je nezamestnanosť pod 5 %," doplnil Richter. Do tohto zoznamu by sa mohli dostať profesie z rôznych odvetví, akými sú napríklad automobilový, strojársky či elektrotechnický. "Myslím, že zámočník, sústružník, frézar, obrábač kovov, operátori, toto sú nedostatkové profesie," priblížil Richter.

 

Zároveň informoval, že 15. februára tohto roka by sa mala uskutočniť konferencia, na ktorej sa bude hovoriť o zosúladení potrieb trhu práce so vzdelávaním. "Ideme vydávať prognózy na päť rokov, z ktorých by mali vychádzať hlavne stredné školy, aby absolventi nekončili na úradoch práce," avizoval minister práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona