Richter: Chceme pomôcť chovancom detských domovov pri štarte do života

NETKY.SK • 1 Jún 2015, 07:25 • 2 min
Richter: Chceme pomôcť chovancom detských domovov pri štarte do života

SEREĎ – Hry, ukážky vojenského výstroja, súťaže a sladké odmeny s medailami boli súčasťou dnešnej oslavy Medzinárodného dňa detí v Detskom domove na Kasárenskej ulici v Seredi. Zasúťažiť si sem prišli aj chovanci z ďalšieho zariadenia detského domova, ktoré sídli na Ulici Andreja Hlinku. K oslavám sa dnes pripojil aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Ako skonštatoval, seredský detsky domov si nevybral náhodou.

slovakia

left justify in out

"Sereď si vysoko vážim. Máme len tri domovy na Slovensku, kde sú deti aj s psychickými poruchami, a jedno z nich je práve tu, v Seredi a dosahuje veľmi dobré výsledky. Takže zároveň som prišiel aj poďakovať a tlmočiť pripravenosť na ďalšiu pomoc," povedal Richter. Detský domov v Seredi je podľa jeho slov zaujímavý aj tým, že pomerne veľa jeho chovancov si v tomto meste dokáže nájsť aj svoje životné uplatnenie. "To znamená, že tu nájdu nejaké ubytovanie a následne aj prácu a to je veľmi dôležité. Lebo ak máme problém, použijem výraz s domovákmi, tak to je ten prvý rok po tom, čo dochádzajú z detských domovov. Je dôležité im pomôcť, aby neskončili niekde na ulici, ale aby v živote nachádzali možnosti uplatnenia," skonštatoval Richter.

 

Ako pripomenul, ministerstvo pripravuje aktivity, ktoré by chovancom pomáhali pri prechode z detského domova do reálneho života. Okrem podpory takzvaných domovov na pol ceste by to mali byť aj niektoré legislatívne zmeny. Tie by mali riešiť napríklad prípady, kedy sa príbuzní chovancov snažia získať hotovosť, ktorú pred odchodom z domova dostávajú. "Ide o sumu, ktorá je takým základným predpokladom na uplatnenie sa v živote. Ich príbuzní sa ale snažia tieto prostriedky získať, bez ohľadu na záujem tohto človeka. Rád by som to riešil zákonom tak, aby tieto financie chovanci nedostali na ruku, ale využili by sa na zabezpečenie ich ubytovania alebo nájdenie práce. Som presvedčený, že v takom prípade je to systémové riešenie, lebo keď sa dostanú tieto prostriedky nezodpovedným príbuzným, tak sa, obrazne povedané, za mesiac prepijú a tí absolventi sú na tom pri štarte do života o to horšie," uviedol minister.

 

Detským domovom by podľa jeho slov mohli aj v novom programovom období pomáhať financie z fondov Európskej únie. "V tomto novom období má Integrovaný regionálny operačný program veľké percento aj investičnej výstavby práve pre detské domovy. My pracujeme v súčinnosti s ministerstvom pôdohospodárstva, ktoré je riadiacim orgánom, aby sa tieto zdroje dali využiť čo najlepšie," doplnil Richter.

 

Podľa slov riaditeľky Detského domova v Seredi Marty Tóthovej sú zdroje na investície potrebné prakticky neustále. "Podarilo sa nám získať financie na rekonštrukciu budovy, ale potrebovali by sme upraviť aj dvor a oplotenie. Veľmi by sa nám zišlo väčšie auto, aby sme napríklad deti nemuseli do škôl každý deň rozvážať na trikrát. Máme deti s duševnými poruchami. Ony nemôžu ísť samy alebo hromadnou dopravou, takže je problém napríklad ísť aj niekde na výlet. Auto by sme preto naozaj veľmi potrebovali. Ale radi by sme vybudovali aj novú a kvalitne vybavenú relaxačnú miestnosť alebo posilnili personál. Zháňame zdroje kde sa dá, hľadáme sponzorov a veľa vecí sa nám darí spraviť aj svojpomocne," povedala Tóthová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona