Richter chce odoberanie slovenských detí riešiť na úrovni V4

NETKY.SK • 20 November 2014, 14:36 • 2 min
Richter chce odoberanie slovenských detí riešiť na úrovni V4

BRATISLAVA - Minister práce Ján Richter chce odoberanie detí slovenským rodičom v zahraničí riešiť na úrovni ministrov práce krajín V4. Stretnutie s nimi pripravuje na začiatok jari, pričom vzájomná spolupráca v tejto problematike je jedným z bodov.

slovakia

left justify in out

 Povedal to dnes na zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny. „Ide o to, aby tieto krajiny rovnako postupovali a rovnako sa informovali, je dôležité, aby sme našli spoločný rozmer, pochopenie a silu,“ vysvetlil šéf rezortu práce. Richter chce túto tému otvoriť aj na ministerskej rade v rámci Európskej únie a posunúť ju tak ďalej. „Považujem za veľmi dôležité znásobiť silu a získať podporu rezortov práce z krajín V4, pretože potom bude jednoduchšie a účinnejšie dosiahnuť výsledky,“ poznamenal.

 

Túto problematiku však podľa jeho slov nikdy úplne nevyriešia, je to život a ten bude aj ďalej prinášať takéto prípady. Dôležité je mať vytvorený systém, pripomenul. „Oceňujem zmenu kvality spolupráce, intenzívnosť a rýchlosť výmeny informácií, no najdôležitejšie je, aby bola komunikácia, a tá je, aj bude,“ povedal minister na zasadnutí výboru s tým, že to je veľká vízia a dôvera, ktorá nastala. Aktivity ministra smerujú najmä k tomu, aby prípady odoberania detí slovenským rodičom eliminovali. 

 

Podľa podpredsedníčky výboru Lucie Nicholsonovej by mohla do prípadov odoberania detí vstúpiť Európska únia či Európska komisia. „Možno by bolo fajn, keby sme sa s nimi v tomto spojili,“ poznamenala. Tento bod uznesenia však výbor NR SR neprijal. V tejto problematike je kľúčom k prevencii osveta, ako to uvádza Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. „Odoberanie detí nevieme zastaviť, no vieme ľudí informovať, aby sa takéto prípady nestávali,“ dodala v rozprave. 

 

Slovenská strana je o prípadoch odoberania detí často informovaná oneskorene, povedal na zasadnutí výboru štátny tajomník rezortu diplomacie Peter Burian. Často to je podľa jeho slov až vtedy, keď už je riešenie prípadu v pokročilom štádiu, pričom sa o nich slovenské orgány koľkokrát dozvedeli až od rodičov, ktorým boli deti odobraté. „Riešime to s príslušnými štátmi Európskej únie,“ povedal. Cieľom je nájsť spôsoby dodržiavania medzinárodných záväzkov o právomoci, uznávaní a výkone rozsudkov v manželských veciach a veciach rodičovských práv a povinností. „Chceme, aby naša konzulárna služba bola aktívna a poradila našim občanom v prípade ich práv. Náš rezort bude v spolupráci s inými robiť všetko, čo je v našich silách, aby boli práva našich občanov v zahraničí čo najlepšie uplatňované,“ doplnil Burian. 

 

Ľudskoprávny výbor vzal informácie od oboch rezortov na vedomie. Takisto obom odporučil, aby vypracovali koncepciu osvety a informovanosti pre rodiny, ktoré chcú vycestovať za hranice. Na zasadnutí sa dnes zúčastnil aj sudca Najvyššieho kráľovského súdu Veľkej Británie Lord Thorpe, podľa ktorého je odoberanie detí ekonomickým problémom a ten je dôsledkom svetovej migrácie. „Slovensko je prvou krajinou, ktorá bojuje za ochranu práv svojich detí žijúcich v zahraničí,“ povedal. Treba však podľa jeho slov dôverovať londýnskym sudcom, veriť usmerneniam, dôverovať rokovaniam medzi slovenskými inštitúciami a príslušnými inštitúciami v Londýne a tiež dôverovať spolupráci medzi sociálnymi pracovníkmi. „Slovenskí sociálni pracovníci už Anglicko navštívili, anglickí na Slovensko prídu na jar,“ priblížil s tým, že spolupráca je kľúčom k ochrane dieťaťa. Ako na neho nadviazala riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová, z roka na rok sa čísla odobratých detí zmenšujú. „Máme spolu 227 detí, ktoré monitorujú sociálky. Ide o deti, o ktoré sa vlastní rodičia nevládali starať, či už pre prácu, ale aj napríklad pre drogy,“ dodala. 

 

V roku 2012 vo Veľkej Británii odobrali slovenským rodičom 116 detí, slovenské Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí sa vo všetkých prípadoch snažilo vrátiť deti späť do biologických rodín, čo sa väčšinou podarilo. V drvivej väčšine deti odoberajú preto, lebo rodičia sa o ne nevedia postarať. V roku 2013 sa v Británii viedlo 72 konaní k odobratiu slovenských detí, k adopcii sa pristúpilo v štyroch prípadoch. V tomto roku v Británii Slovákom odobrali 46 detí, 17 detí sa už podarilo vrátiť biologickej rodine. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies