Richter: Anuitná novela prináša zodpovedné riešenia pre sporiteľov

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 18:26 • 2 min
Richter: Anuitná novela prináša zodpovedné riešenia pre sporiteľov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR začali rokovať o návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

slovakia

left justify in out

Ako podotkol na úvod rozpravy minister práce Ján Richter (Smer-SD), od zavedenia druhého piliera na Slovensku už ubehlo desať rokov. Podľa jeho slov pozornosť bola doteraz sústredená na sporiacu fázu, rok 2015, keď sa začne výplata prvých dôchodkov. Nezadržateľne sa blíži. Preto bolo podľa šéfa rezortu práce nevyhnutné zamerať pozornosť na vytvorenie podkladov pre výplatu dôchodkov. "Zrodila sa anuitná novela, ktorá prináša zodpovedné riešenia v prospech spotrebiteľov a podporuje dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému," povedal minister.
     

Novela prináša niekoľko zmien. Podľa Richtera je dôležitou novinkou vytvorenie centrálneho ponukového systému. Prostredníctvom neho totiž budú poisťovne predkladať sporiteľom ponuky. "Takýto systém zabezpečí pre sporiteľa rýchly prístup k jeho dôchodku. Je to zrozumiteľné a komfortné riešenie, ktoré garantuje transparentnosť a zároveň podporuje konkurenčné prostredie poisťovniam," myslí si Richter. Predloženie ponúk zároveň umožní lepšiu informovanosť sporiteľov. "Využitie ponukového systému bude ako pre sporiteľov, tak aj pre poisťovne povinné," uviedol Richter.
     

Dôchodky budú primárne sporiteľom vyplácať poisťovne. "Len poisťovne dokážu v komerčnej sfére kryť riziko dlhovekosti," upozornil Richter.
     

Podľa ministerstva práce je novela výnimočná aj v tom, že zohľadňuje rôzne životné situácie sporiteľov. "Jej cieľom je spolu s dôchodkom z prvého piliera zabezpečenie doživotného dôchodkového príjmu. Dôchodky sa budú vyplácať aj formou dočasného dôchodku, ako aj formou programového výberu," ozrejmil minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona