Richter: Ak bude Smer vo vláde, materská dávka môže vzrásť o ďalších 5 %

NETKY.SK • 26 August 2015, 17:01 • 2 min
Richter: Ak bude Smer vo vláde, materská dávka môže vzrásť o ďalších 5 %

BRATISLAVA – Ak bude Smer-SD po marcových voľbách opäť vo vláde, mohla by materská dávka vzrásť o ďalších 5 % a matka by sa tak tesne priblížila čistému príjmu, ktorý mala pred nástupom na materskú dovolenku.

slovakia

left justify in out

Pripustil to dnes po rokovaní vlády SR minister práce Ján Richter (Smer-SD).

 

Od 1. januára budúceho roka sa má zvýšiť materská dávka zo súčasných 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 %. Rezort práce tým chce podľa ministra zlepšiť sociálno-ekonomické postavenie rodiny a zosúladiť rodinný život s pracovným. Ak zákon o sociálnom poistení schváli parlament, Slovensko sa dostane na 91,2 % čistej mzdy matky z obdobia, keď pracovala.

 

„My sa dnes už dostávame na veľmi solídnu úroveň toho, aby matka nestrácala príjem rodiny, ktorý súvisel s príjmom, ktorý mala predtým, než porodila a ostala na materskej. Ak by sa nám podarilo v budúcnosti to navýšiť o ďalších 5 %, boli by sme niekde skutočne veľmi blízko 100 %, teda plnej výške príjmu, ktorý mala žena, keď pracovala pred materskou,“ zdôraznil Richter.

 

Reálne sa to dá podľa neho zabezpečiť, ak bude Smer od roku 2016 opäť vo vláde, a to buď formou záväzku v programovom vyhlásení vlády na nasledujúce štyri roky, alebo ako súčasť tretieho sociálneho balíčka. „Foriem a možností je oveľa viac,“ dodal šéf rezortu práce.

 

Minister potvrdil, že zvýšenie materskej dávky sa dotkne každého, komu príspevok prináleží po 1. januári, či už na mesiac alebo na celé obdobie 34 týždňov.

Debatu o predĺžení materskej dovolenky považuje Richter za predčasnú a obáva sa, že Slovensko by narazilo na nevôľu Európskej únie. Už teraz je totiž z pohľadu jej dĺžky na špici krajín. „My sme niekde úplne inde. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) nám to už teraz vyčíta, ale takúto kritiku vždy prijmem, je to pozitívna kritika. A som presvedčený, že vzhľadom na sociálno-ekonomické postavenie mladých rodín si ženy – matky tie peniaze zaslúžia,“ uzavrel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona