Richard Sulík pripustil zlyhanie. Peter Kremský žiada vyvodenie zodpovednosti

NETKY.SK • 5 November 2021, 17:57 • 2 min
Richard Sulík pripustil zlyhanie. Peter Kremský žiada vyvodenie zodpovednosti

BRATISLAVA - Minister hospodárstva v piatok uviedol, že uzatvorenie zmluvy medzi jeho dcérou Alexandrou a jeho rezortom o ceste na svetovú výstavu Expo Dubaj bolo zlyhaním.

slovakia

left justify in out

Zároveň odmietol, že by pre túto kauzu odstúpil z postu ministra hospodárstva. "Podcenil som situáciu. Saška uzavrela s ministerstvom zmluvu. Ja som o tom vôbec nevedel, že sa to stalo, čo to je za zmluvu. Mám dôležitejšie úlohy ako jednu letenku. Tak takto sa to stalo," priblížil. "Na to, aby mohla Alexandra letieť s delegáciou ministerstva hospodárstva je potrebné mať takúto zmluvu uzatvorenú," poznamenal. Priznal, že sa zmluve medzi MH SR a jeho dcérou nevenoval. "Podcenil som to a uznávam, vyzerá to zle, že takáto zmluva bola uzatvorená. Stalo sa to nedopatrením. A určite sa mi to už nikdy viac nestane," podčiarkol.

 

img

 

Zdôraznil, že bývanie pre dcéru v Dubaji zaplatil on sám zo svojich súkromných peňazí a býval s ňou inde ako slovenská delegácia. Letenku za dcéru do Dubaja chce podľa svojich slov uhradiť po vyúčtovaní, čo by malo byť asi o mesiac. Predpokladá, že letenka by mala stáť "niekoľko stovák eur".

 

Prečítajte si tiež: Slovenské firmy zaujali na Expo Dubaj. Ukázali, ako môžeme žiť v budúcnosti

 

Na výzvu nezaradeného opozičného poslanca a lídra mimoparlamentnej strany Hlas-SD Petra Pellegriniho, aby premiér Eduard Heger (OĽaNO) s ministrom hospodárstva "urobil poriadky", Sulík uviedol, že sa ešte nestihol s predsedom vlády stretnúť, ale urobí tak.

 

img

 

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) žiada, aby Sulík vyvodil politickú zodpovednosť. "Som sklamaný a znepokojený konaním ministra hospodárstva Richarda Sulíka a jeho nominantov v rezorte. Minister Sulík pridelil miesto vo vládnom špeciáli na návštevu výstavy Expo v Dubaji svojej dcére, pričom na ňu dal vystaviť fiktívnu pracovnú zmluvu s ministerstvom a vydával ju za svoju poradkyňu. Stala sa súčasťou delegácie bez toho, aby na to bol nejaký legálny dôvod," povedal Kremský.

 

K téme: Richard Sulík bráni dcéru! Jej účasť hradil zo svojho vrecka

 

Pripomenul, že členom delegácie bol aj donedávna zamestnávateľ ministrovej dcéry, advokát Radoslav Zigo, ktorý je zároveň od vlaňajška podpredsedom predstavenstva firmy Slovenské elektrárne, teda nominantom Sulíka. Len tesne pred odletom do Dubaja dokonca jeho spoločnosť ius aegis uzavrela zmluvu v hodnote 51 000 eur na dodávku právnych služieb s predsedom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrejom Jurisom, ďalším priamym nominantom Sulíka.

 

img

 

Poznamenal, že Slovenské elektrárne sú pritom ako maloobchodný predajca elektriny a plynu regulovaným subjektom zo strany ÚRSO, čiže takouto zmluvou zrejme porušili zákon, hoci minister tvrdí opak. "V prípade letu do Dubaja ide o typický prejav rodinkárstva a zneužívania prostriedkov štátu, ktorý sme pred voľbami ako opozícia kritizovali v prípade predstaviteľov bývalej vlády. Občanov možno ťažko presvedčiť, že súvis medzi vymenovaním zamestnávateľa ministrovej dcéry do vysokej funkcie v pološtátnom podniku, zmluvou jeho firmy s regulačným úradom, ako aj cestou do Dubaja, je čisto náhodný," podčiarkol Kremský. "Nebudeme nad takýmito zlyhaniami privierať oči. Žiadame preto ministra Sulíka, aby sa za tieto zlyhania vo svojom rezorte ospravedlnil a vyvodil z nich politickú zodpovednosť," dodal predseda výboru.

 

Možno vás zaujme: Na internete sa šírili pasy slovenskej delegácie na EXPO. Unikli údaje Sulíka, jeho dcéry či Drobu




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona