AKTUALIZÁCIA: Mafia má stále obrovskú moc, vyhlásila Veronika Remišová

NETKY.SK • 4 Máj 2022, 17:50 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Mafia má stále obrovskú moc, vyhlásila Veronika Remišová

BRATISLAVA - Poslanci v stredajšom hlasovaní neodsúhlasili žiadosť prokuratúry o vzatie Roberta Fica (Smer-SD) do väzby. Z prítomných 150 poslancov hlasovalo za jeho vydanie 74. Výsledok spustil vlnu reakcií naprieč politickým spektrom.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 19:41 (4. 5. 2022) 

 

Niektorí poslanci Národnej rady (NR) SR svojím postojom pri hlasovaní o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) rozhodli, že je bezdôvodne špeciálne chránenou osobou. Vyhlásila to v stanovisku šéfka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová.

 

 

Tvrdí, že Fica sa rozhodli podržať ľudia, ktorí sľubovali občanom a voličom, že sú proti korupcii a proti mafiánskemu štátu. „Všetci tí, ktorí volili poslancov vládnej koalície, sú ľudia, ktorí nesúhlasili s tým, čo robil Robert Fico s našou krajinou. Niektorí poslanci sa im dnes vysmiali do tváre a rozhodli, že na Slovensku nad občanmi sedí Robert Fico ako bezdôvodne špeciálne chránená osoba,“ skonštatovala šéfka Za ľudí.

 

Očakáva, že ľudia týmto politikom vystavia vysvedčenie. „Spôsobené škody však už nikdy nenapravia,“ doplnila s tým, že stredajšie hlasovanie pre mnohých znamená hlboké sklamanie z toho, že mafia má v tejto krajine stále obrovskú moc. Ak vládna koalícia sľúbila ľuďom, že sa vyrovná s korupciou a zločinom, je podľa nej otázkou, ako chcú títo poslanci ďalej v koalícii pracovať.

 

Aktualizácia 19:15 (4. 5. 2022) 

 

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), aby z vlády vylúčil hnutie Sme rodina na čele s Borisom Kollárom. Výzvu mu adresuje v súvislosti s hlasovaním poslancov hnutia v prípade vydania lídra Smeru-SD Roberta Fica na trestné stíhanie. Kollár podľa predsedníčky PS Ireny Bihariovej otvorene napľul do tváre spravodlivosti a občanom Slovenska ukázal, že politika „našich ľudí“ sa neskončila.

 

„Nehlasovanie členov Sme rodina za vydanie poslanca Fica na trestné stíhanie je posledná čiara, ktorú počas svojej účasti vo vládnej koalícii prekročili. Pokračovaním koalície so Sme rodina by táto 'protikorupčná vláda' na čele s premiérom stratila akúkoľvek tvár,“ skonštatovala Bihariová vo svojom stanovisku.

 

 

Pripomenula, že súčasná vláda postavila svoju legitimitu na sľube obnovy právneho štátu, na záruke rovnosti pred zákonom pre všetkých, bez ohľadu na to, či ide o bývalého premiéra, vládneho poslanca alebo radového občana bez imunity. Podotkla, že v koalícii so Sme rodina nebude očista orgánov činných v trestnom konaní možná. PS je presvedčené, že Kollár a jeho strana napáchali za dva roky vlády obrovské škody, zablokovali veľké množstvo potrebných reforiem a zákonov či hlasovali za "nebezpečné návrhy".

 

Aktualizácia 18:50 (4. 5. 2022) 

 

Súčasná koalícia stratila svoj kredit a potopila svoju vlajkovú loď, s ktorou išla do volebného súboja a vládnutia. Skonštatovala to mimoparlamentná maďarská strana Aliancia na margo výsledku hlasovania o vydaní lídra Smeru-SD Roberta Fica na trestné stíhanie.

 

 

„Táto koalícia dnes celkom stratila svoj kredit. Po dvoch rokoch chaosu, nezvládnutia pandemickej a hospodárskej krízy potopila svoju vlajkovú loď, s ktorou išla do volebného súboja a vládnutia,“ uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Aliancie Klára Magdeme.

 

Konrád Rigó, ktorý v súčasnosti vedie platformu Mosta-Híd v strane Aliancia, poznamenal, že koalícia neprešla ani skúškou z protikorupčného boja. „Obnovenie dôvery v spravodlivosť a právny štát sa má začať v parlamente. Po tom, čoho sme boli svedkami dnes, si môžeme byť celkom istí, že ideme opačným smerom,“ podotkol.

 

Aktualizácia 18:18 (4. 5. 2022)

 

Túžba po politickej pomste podľa predstaviteľov mimoparlamentného Hlasu-SD prehrala. Vyhlásil to líder strany Peter Pellegrini v reakcii na to, že poslanci neodsúhlasili vzatie Fica do väzby. Nezaradení poslanci okolo Pellegriniho hlasovali proti. Šéf Hlasu-SD si myslí, že ich postoj nemá žiaden vplyv na to, že trestné konanie a vyšetrovanie môže pokračovať.

 

 

Hlas-SD zdôraznil, že vládnej koalícii sa nepodarilo presvedčiť ani vlastných poslancov o správnosti vydania predsedu opozičnej strany na väzobné stíhanie. „Je povinnosťou každého jedného poslanca hlasovať výlučne podľa svojho vedomia a svedomia. Ak nemohli s čistým svedomím zahlasovať za vydanie svojho kolegu na väzobné stíhanie, je dobre, že to neurobili,“ povedal Pellegrini.

 

Spravodlivosť musí podľa neho ďalej nasledovať svojimi štandardnými cestami, teda vyšetrovaním a spravodlivým rozhodnutím nezávislého súdu. Strana je presvedčená, že jediným cieľom týchto manévrov so zatýkaním, je prekryť skutočné problémy Slovenska.

 

Pôvodný článok:

 

Výsledok hlasovania parlamentu o vydaní poslanca Fica do väzby je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽaNO Igora Matoviča. Na sociálnej sieti to vyhlásil šéf SaS Richard Sulík.

 

 

„Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽaNO. A porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ skonštatoval Sulík.

 

Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽaNO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina.

 

Prečítajte si tiež: Poslanci rozhodli o vydaní Roberta Fica do väzby!

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona