Richard Raši podal podnet na polícii, tá má preveriť prípadný podvod počas župných volieb

NETKY.SK • 26 Január 2018, 09:24 • 2 min
Richard Raši podal podnet na polícii, tá má preveriť prípadný podvod počas župných volieb

KOŠICE – Neúspešný kandidát na post župana v košickom kraji Richard Raši má podozrenie, že došlo k podvodu pri sčítavaní volebných lístkov.

slovakia

left justify in out

Súčasný primátor Richard Raši napadol výsledok volieb na Ústavnom súde, no teraz o prešetrenie požiadal aj samotnú políciu. Nepozdáva sa mu totiž vysoký počet neplatných hlasov. Na základe údajov Štatistického úradu ich však bolo menej ako v predchádzajúcich župných voľbách.  

 

„Zistili sme, že v Košickom kraji – v obvodoch 5 až 11, teda mimo Košíc, bolo pri voľbách predsedu samosprávneho kraja neplatných až 9 549, teda 8,54 percenta hlasov, čo je takmer trikrát viac oproti zvyšku Slovenska. Rovnako je to neobvyklé i vo vzťahu k iným voľbám, ktoré v kraji prebehli. Dostal som hlas od takmer 59-tisíc občanov nášho kraja a mnohým z nich nedokážem odpovedať na otázku, prečo je v ich okrese také vysoké množstvo neplatných hlasov, ani na otázku, či nebol ich hlas odložený, zneplatnený či poškodený,“ uviedol Raši.

 

Raši v novembrových voľbách prehral iba o 875 hlasov. Víťazom sa tak stal Rastislav Trnka.  „V tejto súvislosti polícia vedie trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, ďalšie informácie nie je možné poskytnúť,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

 

Neplatných lístkov bolo v týchto župných voľbách až 10 741. Z celkového počtu odovzdaných hlasov je to až 6,38% lístkov, čo je raz toľko ako v ostatných krajoch. Dôvodom nezapočítania lístkov je najčastejšie pochybenie u voliča. Problém je v tom, že na hlasovacom lístku sa nachádzajú aj kandidáti, ktorý sa vzdali kandidatúry.

 

Za župana v košickom kraji kandidovalo celkovo 15 poslancov, no 4 z nich tesne pred voľbami odstúpili, čo možno voliči nezaznamenali. Manipulácia s volebnými lístkami je takmer vylúčená pretože členovia volebnej komisie sa pri zrátavaní lístkov navzájom kontrolujú. Je pravdepodobné, že ak by nebolo neplatných lístkov toľko, županom sa mohol stať Richard Raši. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona