Riceová a Kerry sú horúcimi kandidátmi na post šéfa diplomacie v USA

NETKY.SK • 29 November 2012, 12:51 • 2 min
Riceová a Kerry sú horúcimi kandidátmi na post šéfa diplomacie v USA

Riceová a Kerry sú horúcimi kandidátmi na post šéfa diplomacie v USA - Politika Americký prezident Barack Obama ešte nenašiel kandidáta na miesto odchádzajúcej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej, ale rozhodnutie sa dá očakávať čoskoro. Infor

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama ešte nenašiel kandidáta na miesto odchádzajúcej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej, ale rozhodnutie sa dá očakávať čoskoro. Informovala dnes o tom agentúra AP s odvolaním sa na zdroje v Bielom dome.

Demokratický senátor John Kerry z Massachusetts, o ktorom sa uvažuje ako o budúcom šéfovi americkej diplomacie, sa k tejto otázke do veľkej miery nevyjadroval. Svojich prívržencov požiadal, aby za neho v Bielom dome nelobovali.

Kerry - predseda zahraničného výboru Senátu - sa tiež zastal svojej hlavnej rivalky na funkciu, veľvyslankyne USA pri OSN Susan Riceovej, ktorú republikáni kritizujú za jej prvé vysvetlenia útoku v líbyjskom Benghází, kde zahynul americký veľvyslanec.

Riceová má dobré vzťahy s prezidentom.
Riceová, ktorá má dobré vzťahy s prezidentom, je do veľkej miery považovaná za favoritku pri Obamovom výbere šéfa diplomacie. Avšak Kerryho vyhliadky sa môžu zvýšiť, nakoľko republikáni pohrozili pozastavením Riceovej vymenovania, až kým nebudú spokojní s jej odpoveďami ohľadom Benghází.

Riceová má niekoľko vysokopostavených prívržencov v Bielom dome, najmä medzi poradcami, ktorí sú s Obamom od kampane v roku 2008, avšak Kerry má v americkej administratíve tiež svojich zástancov.

Kerry podporoval Obamu pri nominácii v roku 2008, už vtedy sa o ňom uvažovalo ako o ministrovi zahraničných vecí. Nedávno strávil mesiace pomáhaním Obamovi v kampani proti republikánovi Mittovi Romneymu.

Podľa zdrojov z Bieleho domu je Kerry považovaný za tímového hráča, čo Obama oceňuje, keď robí výber ľudí na pozície vo svojej administratíve. Objavili sa špekulácie, že ak by sa Kerry nestal šéfom diplomacie, bude mu ponúknutý iný post, možno ministra obrany.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies