Riadne plénum sa prestrieda s mimoriadnym

NETKY.SK • 3 December 2017, 08:47 • 2 min
Riadne plénum sa prestrieda s mimoriadnym

BRATISLAVA - Riadne rokovanie pléna, mimoriadna schôdza venovaná odvolávaniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), návrat k riadnemu zasadnutiu a opäť mimoriadna schôdza. Takýto scenár čaká na parlamentných poslancov od utorka 5. decembra, kedy sa opäť vrátia do lavíc.

slovakia

left justify in out

Od utorkového rána sú naplánované návrhy vicepremiéra pre investície Petra Pellegriniho (Smer-SD). Prvým je novela zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, druhým nový zákon o kybernetickej bezpečnosti. Následne by mal prísť pred poslancov minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) s piatimi bodmi.

 

O 13. hodine sa začne mimoriadne zasadnutie iniciované opozíciou, ktorá chce vysloviť nedôveru Kaliňákovi za údajne dlhodobé zlyhávanie vo funkcii. Po 17. hodine sú však v rámci riadnej schôdze termínované body ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) vrátane štátneho rozpočtu na budúci rok. Medzi týmito bodmi je aj novela zákona o dani z príjmov, cez ktorú chce vládny Smer-SD pozmeňujúcim návrhom zmraziť platy ústavných činiteľov. Ak teda odvolávanie Kaliňáka potrvá dlhšie ako štyri hodiny, malo by ustúpiť práve Kažimírovi.

 

Poslanci navyše v piatok (1.12.) nestihli dokončiť rokovanie o novele zákona o zdravotnej starostlivosti od Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD), ktorá má zaviesť možnosť doplnkových ordinačných hodín u lekára, pričom pacient, ktorý sa ich rozhodne využiť, by si za vyšetrenie platil do 30 eur.

 

Podpisy na odvolávanie ministra vnútra dodali tri opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina, dokopy ich je asi 40. Odôvodnenie sa začína prípadom Bašternák a najnovšia vec sú korekcie za čerpanie eurofondov.

 

Jozef Rajtár (SaS) avizoval, že dá aj nové podanie na Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Kaliňák má podľa neho "toľko majetku, že sám nevie, koľko ho má". "Listy vlastníctva hovoria, že má tri byty, jeho majetkové priznania hovoria o dvoch," povedal a vyzval koalíciu, aby prestala ministra vnútra kryť.

 

Zámer odvolávať Kaliňáka predstavila opozícia ešte v polovici novembra. Dôvodom je jeho údajné opakované zlyhávanie vo funkcii. "Najnovšie je to vyše desaťmiliónová pokuta od ÚVO," povedal Rajtár. Podľa jeho slov na ministerstve vnútra pôsobia ľudia, ktorí prácu s verejnými obstarávaniami robia roky a je preto podľa neho nemysliteľné, aby pokuty boli výsledkom nejakých nedopatrení. Tvrdí, že ide o dôsledok manipulácie s tendrami.

 

Rezort vnútra reagoval, že dostal za obstarávania pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) len za dva tendre, a to tie, ktoré realizoval rezort pod vedením súčasnej opozície. "Jedna pokuta sa týkala predražených fábií a druhá toho, že neodovzdali dokumentáciu ÚVO. Žiadne iné pokuty MV od ÚVO počas pôsobenia Roberta Kaliňáka na poste ministra vnútra za obstarávanie nedostalo," vyhlásilo ministerstvo.

 

Zároveň upozornilo, že korekcie, teda zvýšenú spoluúčasť z operačných programov, rezort dostal aj za verejné obstarávania, ktoré sa realizovali za Daniela Lipšica. "Namiesto toho, aby opoziční politici predkladali návrhy, ktoré by mohli pomôcť v zlepšení života a bezpečnosti občanov, tak len politikárčia a pokračujú v hrubom zavádzaní spoločnosti a šírení klamstiev," dodal rezort.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona