Riaditeľka Zariadenia pre seniorov v Kežmarku končí vo funkcii

NETKY.SK • 30 September 2014, 13:00 • 2 min
Riaditeľka Zariadenia pre seniorov v Kežmarku končí vo funkcii

POPRAD - V zariadení pre seniorov v Kežmarku dnes končí vo funkcii riaditeľky Elena Hricová. Až do výberového konania bude vedením zariadenia poverená Mária Domaratzká, ktorá pracuje v Zariadení pre seniorov v Kežmarku.

slovakia

left justify in out

„Pôvodne sme uvažovali, že dáme niekoho zvonku, ale zvážili sme, že by bolo lepšie dať tam človeka, ktorý pozná situáciu a má rešpekt medzi zamestnancami,“ povedal primátor Kežmarku Igor Šajtlava. Už budúci týždeň plánuje mesto vyhlásiť výberové konanie na obsadenie postu riaditeľa Zariadenia pre seniorov. Voľbu nového riaditeľa zariadenia už nechá primátor na nových poslancov po komunálnych voľbách. „Aj keď zverejníme výberové konanie, do komisie by som už pozval poslancov, ktorí budú zvolení pre budúce volebné obdobie,“ uviedol primátor.

 

Doterajšia riaditeľka Zariadenia pre seniorov v Kežmarku odstúpila po medializovanom prípade obvinenia z prečinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, ako aj po zverejnení výsledkov kontroly ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. „Boli tam pochybenia byrokratického charakteru, výhrady na prácu opatrovateliek,“ povedal primátor. Podľa neho stále platí prezumpcia neviny a o vine či nevine riaditeľky rozhodne až súd. „Keď náhodou súd o tri roky rozhodne, že pani riaditeľka sa nedopustila ničoho, tak sme povinní ju opäť dosadiť do funkcie riaditeľky a môže požiadať a musíme jej vyplatiť náhradu za ušlú mzdu. Takže tu treba vidieť aj prezumpciu neviny a vidíme, že na pracovno-právnych konaniach väčšinou vyhrávajú zamestnanci a tomu sme sa chceli vyhnúť,“ dodal Šajtlava. K odstúpeniu riaditeľky z funkcie došlo po vzájomnej dohode s mestom, ktoré je zriaďovateľom zariadenia. Časť nedostatkov, ktoré zistila kontrola ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny sa podľa primátora už podarilo odstrániť. Ďalšiu kontrolu „zhora“ čaká podľa primátora zariadenie aj v stredu. Svoje kontroly v zariadení už vykonalo aj mesto. Ďalšie nedostatky bude riešiť priebežne. 

 

Prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová ešte 11. septembra informovala o tom, že vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Kežmarku obvinil 60-ročnú ženu zo Spišskej Belej z prečinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Zákon stanovuje za tento trestný čin trestnú sadzbu na jeden až päť rokov. „Zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že bol spáchaný trestný čin, a že obvinená žena v apríli 2012 v Kežmarku vybrala v jednej z bánk viac ako 2 700 eur z vkladnej knižky, ktorej vlastníkom bol 84-ročný Ján, klient jedného zo zariadení pre seniorov v Kežmarku,“ uviedla hovorkyňa. Muž pritom zomrel jeden deň pred výberom z banky. Tento klient zariadenia bol zároveň súdom pozbavený spôsobilosti na právne úkony. Jeho zákonom stanoveným opatrovníkom bolo zariadenie, v ktorom žil. Na nakladanie s majetkom nie v bežných veciach potrebovalo zariadenie schválenie súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies