Riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková odstúpiť nemieni

NETKY.SK • 7 November 2014, 14:14 • 2 min
Riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková odstúpiť nemieni

PIEŠŤANY - Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Mária Domčeková zaslala dnes spoločnosti Medical Group SK návrh na ukončenie zmluvy na kúpu CT prístroja za 1,6 milióna eur dohodou.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú medializované informácie o nevýhodnej kúpe. Verejné obstarávanie na kúpu prístroja však podľa riaditeľky prebehlo v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, v elektronickej aukcii zvíťazila firma Medical Group SK. Nemocnica je momentálne bez CT prístroja, pôvodný je demontovaný, nový má víťaz elektronickej aukcie dodať až budúci týždeň. 

 

Nákup CT prístroja stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú aj podpredsedníčku NR SR Renátu Zmajkovičovú, riaditeľka nemocnice Mária Domčeková sa odstúpiť nechystá. "Nie som si vedomá, že by som niečo porušila. Keď to vzíde z vyšetrovania, budem musieť znášať dôsledky,“ povedala v piatok novinárom Domčeková. Pripustila však, že ju odvolá nová správna rada, ktorá zatiaľ nie je kreovaná. 

 

Dokumenty o priebehu verejnej súťaže na kúpu zariadenia už vedenie nemocnice odovzdalo orgánom činným v trestnom konaní. Keďže je piešťanská nemocnica v súčasnosti bez CT prístroja, akútne prípady lekári posielajú do Fakultnej nemocnice v Trnave, na plánované vyšetrenia chodia pacienti do Nového Mesta nad Váhom a Hlohovca. Ak by spoločnosť Medical Group SK súhlasila s ukončením zmluvy, nemocnica by podľa Domčekovej nainštalovala starý prístroj. Jeho opätovná montáž bude trvať jeden - dva dni, zatiaľ však nie sú dokončené stavebné práce v miestnosti, kde sa má vrátiť. Prístroj bol podľa riaditeľky poruchový, ale ešte by niekoľko mesiacov poslúžil. Vyhlásenie verejného obstarávania na nové cétečko bude podľa nej záležitosťou novej správnej rady. 

 

Piešťanská nemocnica si ešte v roku 2012 vo verejnom obstarávaní vybrala CT prístroj za približne milión eur, napokon ho však nekúpila. Zariadenie z tohtoročnej súťaže značky Philips stojí 1,6 milióna eur, porovnávať len ceny však Domčeková odmieta. "CT zariadenie vysúťažené vo verejnom obstarávaní v tomto roku je vyššej triedy, s tomu zodpovedajúcimi technickými a funkčnými parametrami,“ uviedla riaditeľka. Pôvodne vybraté CT Siemens Definition AS je podľa jej informácií v súčasnosti už zastarané, preto boli v novom obstarávaní požadované vyššie technické a funkčné parametre. Zariadenie Siemens pracuje napríklad s dlhším skenovacím časom, čo znamená zároveň vyššiu radiačnú záťaž pre pacienta. 

 

Okrem toho v cene aktuálne vysúťaženého zariadenia značky Philips je aj podľa Domčekovej zahrnutá aj finančná služba, teda platba rozložená na 48 splátok, pretože nemocnica nie je schopná cenu zaplatiť naraz. Na sporný nákup CT prístroja upozorňovali ministerku zdravotníctva členovia správnej rady piešťanskej nemocnice, lekár Alan Suchánek a zdravotná sestra Magdaléna Kovačovičová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies