Riaditeľka NÚCEM o žiadosti na preskúšanie: Je to fér voči maturantom

NETKY.SK • 28 Apríl 2020, 08:12 • 2 min
Riaditeľka NÚCEM o žiadosti na preskúšanie: Je to fér voči maturantom

BRATISLAVA - Je férové, že žiaci môžu požiadať o preskúšanie pred skúšobnou komisiou, ak nesúhlasia s priemerom známok. Uviedla to riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská na margo tohtoročnej maturity.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Známkovanie ústnych maturít

Ústne maturity sa pre situáciu s novým koronavírusom v aktuálnom školskom roku neuskutočnia v klasickej podobe. Hodnotenie na maturitnom vysvedčení vznikne spriemerovaním koncoročných známok zo všetkých ročníkov a polročných známok z posledných dvoch ročníkov z predmetu alebo skupiny predmetov.

 

img

 

Zníženie mobility 

"Rozhodnutie ministra vnímam ako adekvátnu reakciu na súčasnú epidemiologickú situáciu. Týmto rozhodnutím o administratívnom ukončovaní štúdia maturantov sa u nás výrazne znížila mobilita žiakov a učiteľov v čase pandémie. A tým sa aj eliminovalo riziko nákazy v rodinách žiakov a učiteľov," uviedla Kanovská. Ako dodala, treba mať na pamäti, že toto mimoriadne rozhodnutie urobil minister v mimoriadnej epidemiologickej situácii.

 

img

 

"Zároveň je férové, že žiaci môžu požiadať o preskúšanie pred skúšobnou komisiou, ak nesúhlasia s priemerom známok. V hodnotení sa teda ponechali obe možnosti – priemer známok a aj možnosť ústneho preskúšania," uviedla.

 

Konzervatóriá a odborné školy  

Riaditeľka NÚCEM pripustila, že praktická časť maturitnej skúšky na odborných školách a konzervatóriách bude náročnejšia na vyhodnotenie. "Ponecháva sa však sloboda riaditeľovi školy, aby v závislosti od materiálneho vybavenia školy, technických a odborných podmienok rozhodol, ako bude táto časť skúšky prebiehať," poznamenala.

 

img

 

Ako doplnila, ponecháva sa aj možnosť, aby si žiak obhájil prácu alebo vytvorené dielo elektronickým spôsobom, dištančne cez videokonferenciu so skúšajúcimi.

 

Maturitné vysvedčenie

Kanovská potvrdila, že maturitné vysvedčenie bude legitímnym dokladom pre žiakov o zvládnutí maturitnej skúšky. Bude riadne vydané strednou školou, ktorú študent absolvoval. Školský rok sa pre posledné ročníky všetkých typov stredných škôl skončí 7. mája, dokedy musí byť vystavené aj vysvedčenie. Spolu s maturitným vysvedčením ho škola vydá najneskôr 30. júna.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona