Riaditeľka nemocnice podala trestné oznámenie vo veci nákupu CT

NETKY.SK • 14 November 2014, 14:47 • 2 min
Riaditeľka nemocnice podala trestné oznámenie vo veci nákupu CT

PIEŠŤANY - Trestné oznámenie vo veci verejného obstarávania na CT prístroj pre piešťanskú Nemocnicu Alexandra Wintera z roku 2012 podala jej riaditeľka Mária Domčeková.

slovakia

left justify in out

Vtedy zrušený nákup zdravotníckeho zariadenia podľa nej odštartoval aktuálnu kauzu obstarania počítačového tomografu, kvôli ktorému odstúpila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská a podpredsedníčka NR SR, predsedníčka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová. 
     

V rámci prešetrovania celého prípadu považuje Domčeková za potrebné aj preverenie tohto nákupu, nakoľko vtedajší riaditeľ podľa nej zasiahol do procesu verejného obstarávania. V e-aukcii vyhrala najdrahšia ponuka a to o viac ako 250.000 eur, hoci tento uchádzač v predbežnom vyhodnotení skončil na poslednom, treťom mieste, pričom mal pri rozhodujúcom kritériu uviesť klamlivý údaj. Uviedla to Domčeková vo vyhlásení, ktoré dnes poskytla médiám. Do prípadu sú zainteresovaní podľa nej bývalý riaditeľ nemocnice Róbert Mamrilla a lekár Alan Suchánek, ktorý ako člen správnej rady nemocnice upozornil pred niekoľkými dňami na predražený nákup CT prístroja za takmer 1,5 milióna eur. 
     

Domčeková vo vyhlásení uviedla, že Suchánek ani ďalšia členka správnej rady, sestra Magdaléna Kovačovičová neuvádzajú pravé dôvody zrušenia nákupu CT v roku 2012. Nemala to byť vysoká cena. Podľa Domčekovej mala výberová komisia zistiť, že úspešný uchádzač uviedol "v procese verejného obstarávania klamlivý, zavádzajúci, nepravdivý a skreslený údaj o počte vrstiev na jednu plnú rotáciu RTG lampy ako rozhodujúceho kritéria". Preto dozorná rada nemocnice odporučila riaditeľovi nemocnice toto verejné obstarávanie zrušiť, no Suchánek s  Kovačovičovou ako členovia správnej rady v súlade s riaditeľom vtedy aj naďalej presadzovali dokončenie verejného obstarávania podpisom samotnej kúpnej zmluvy s úspešným uchádzačom s najdrahšou ponukou. "Vzhľadom k uvedenému je otázne, či skutočným dôvodom spochybňovania verejného obstarávania v roku 2014 doktorom Suchánkom bola záchrana finančných prostriedkov nemocnice, alebo iné záujmy," konštatovala Domčeková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona