Riaditeľka Aliancie Fair-play Wienk: Smer voľbou kandidátov ukázal pravú tvár

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 13:19 • 2 min
Riaditeľka Aliancie Fair-play Wienk: Smer voľbou kandidátov ukázal pravú tvár

BRATISLAVA - Strana Smer-SD voľbou kandidátov na ústavných sudcov podľa programovej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk opäť ukázala svoju pravú tvár a potvrdila, že hra na očistu justície bola fingovaným marketingovým ťahom.

slovakia

left justify in out

"Ak vo voľbe neuspejú bývalí ústavní sudcovia a ľudia s medzinárodným kreditom na úkor nevýznamných právnikov, predstaviteľov rodinkárstva a Harabinovej favoritky, je to dôkaz o tom, že Smer nie je ochotný poslať na ústavný súd odborníkov a nezávislé osobnosti, ale skôr štvrtú ligu, ktorá bude súčasťou rodiny," uviedla Wienk.

 

Poslanci v tajnej voľbe zvolili vo štvrtok piatich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Zvolenými kandidátmi sú s 84 hlasmi Imrich Volkai (predseda Krajského súdu v Košiciach, navrhnutý dekankou Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach), Jana Baricová (sudkyňa Najvyššieho súdu SR, navrhnutá predsedom domovského súdu) so 78 hlasmi, Ján Bernát (sudca Krajského súdu v Nitre, navrhnutý generálnym prokurátorom) získal 78 hlasov, Miroslav Duriš (notár, navrhnutý Notárskou komorou) so 77 hlasmi a Eva Fulcová (predsedníčka OS Bratislava I., navrhnutá dekanom Právnickej fakulty Univerzity Komenského Bratislava a prezidentom Notárskej komory SR) dostala 79 hlasov.

 

Na tajnej voľbe sa zúčastnilo 131 poslancov. Poslanci mali vybrať šiestich kandidátov, z ktorých prezident za ústavných sudcov vymenuje troch. Keďže chýbajúceho šiesteho kandidáta poslanci nezvolili ani v opakovanej voľbe, na májovej schôdzi parlamentu sa uskutočnia nové voľby, na ktorých rozhodnú o poslednom nominantovi. Funkčné obdobie troch sudcov ústavného súdu Jána Auxta, Juraja Horvátha a Jána Lubyho uplynie 4. júla 2014. O ich pozície sa v parlamente uchádzalo 13 kandidátov.

 

Neuspeli kandidáti Rudolf Čirč, Ján Drgonec, Peter Filip, Vladimír Horváth, Peter Kresák, Ján Mazák, Robert Schronk a Ján Šikuta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies