Riaditelia oceliarskych firiem apelujú pri reforme obchodovania s emisiami na vlády krajín EÚ

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 10:09 • 2 min
Riaditelia oceliarskych firiem apelujú pri reforme obchodovania s emisiami na vlády krajín EÚ

BRATISLAVA - Európski oceliari žiadajú vlády krajín Európskej únie, aby prijali takú reformu systému na obchodovanie s emisiami (EU ETS), ktorá by priniesla nákladovo efektívne zníženie emisií oxidu uhličitého, a ktorá by zároveň neohrozila oceliarsky priemysel a tým milióny zamestnancov.

slovakia

left justify in out

„Môžete zamedziť zaťaženiu odvetvia vysokými nákladmi, ktoré obmedzia investície alebo zvýšia riziko straty pracovných miest a zatvárania závodov v EÚ,“ apeluje 76 generálnych riaditeľov európskych oceliarskych firiem v otvorenom liste.

Riaditelia sú si vedomí, že oceliarsky sektor má svoju váhu pri znižovaní emisií. „Avšak s technicky nedosiahnuteľnými oceľovými kritériami vytvárajú právne predpisy EÚ ETS vysoké náklady na uhlík dokonca aj pre oceliarne s najlepšími výkonnosťami, a to aj napriek tomu, že toto odvetvie bolo jednoznačne uznané v samotnom hodnotení vplyvu Európskej komisie ako veľmi vysoko vystavené riziku úniku uhlíka,“ dodali. Podľa nich v súčasnej podobe EÚ ETS uprednostňuje dovoz ocele od konkurentov z tretích krajín, ktoré nemajú takéto náklady a ktoré majú oveľa vyššiu uhlíkovú stopu ako má oceľ vyrobená v EÚ.

Ak by sa smernica EÚ ETS prijala bez niektorých zlepšení požadovaných Európskym parlamentom, do roku 2030 by bol podľa riaditeľov nedostatok emisných kvót pre oceliarsky priemysel, a to približne o 35 %. „Z predchádzajúcich rokov nebudú k dispozícii žiadne náhradné kvóty na zmiernenie vplyvu obdobia po roku 2020 v oceliarskom priemysle. Okrem toho by bol sektor ešte viac vystavený prechodu cien uhlíka do cien elektrickej energie,“ píšu riaditelia.

Podľa nich je nevyhnutné, aby Európska rada schválila zlepšenia, ktoré odsúhlasil Európsky parlament v oblasti odpadových plynov, podielu na obchodovaní formou aukcie, faktorov krížovej sektorovej korekcie a nepriamych nákladov. „To pomôže zabezpečiť reformy, ktoré podporia ochranu klímy a plnenie záväzkov EÚ v oblasti znižovania emisií CO2, a zároveň obmedziť vplyv na konkurencieschopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu, schopnosť inovovať a podporované pracovné miesta. Preto vás vyzývame, aby ste pomohli zachovať udržateľnosť a globálnu konkurencieschopnosť európskeho oceliarskeho priemyslu,“ konštatujú v liste riaditelia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona