Riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice odstúpil po výzve Čisláka z funkcie

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 10:58 • 2 min
Riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice odstúpil po výzve Čisláka z funkcie

BRATISLAVA - Riaditeľ žilinskej fakultnej nemocnice Štefan Volák odstúpil z funkcie. Urobil tak po výzve ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) na vyvodenie osobnej zodpovednosti. TASR o tom dnes informovala riaditeľka komunikačného odboru rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

slovakia

left justify in out

"Po napätej situácii v Žiline, ktorá vyvrcholila výpoveďami sestier z centrálnej JIS, sa minister zdravotníctva Viliam Čislák osobne zaujímal o situáciu v žilinskej nemocnici. Vyzval riaditeľa Štefana Voláka, aby prijal osobnú zodpovednosť za vzniknutú situáciu. Riaditeľ túto výzvu prijal a odstúpil," uviedla v stanovisku pre médiá.

 

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová už skôr uviedla, že výpovede 25 sestier žilinskej fakultnej nemocnice sú krokom zúfalstva z dlhodobej neschopnosti manažmentu nemocnice. SKSaPA preto požiadala ministra zdravotníctva Čisláka o okamžité riešenie vzniknutej situácie.

 

Sestry podľa nej dlhodobo upozorňovali na vysokú pracovnú záťaž v podobe veľkého počtu nadčasových hodín či vysokého počtu pacientov na jednu sestru. "V dôsledku toho odmietli podávať intravenózne injekcie, čo spôsobilo kolaps oddelenia. Situácia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) Žilina je veľmi zlá, keď sa 25 sestier odhodlalo podať výpovede, čo na Slovensku nie je štandardné pre sestry. Ich rozhodnutie považujeme za krok zúfalstva z dlhodobo nahromadených problémov, ktoré sú jednoznačne výsledkom neschopnosti manažmentu nemocnice. Vyzývame ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby okamžite odvolal riaditeľa nemocnice a spravil tam poriadok," uviedla Lazorová v piatok (20.3.) s tým, že komora je pripravená sestrám poskytnúť právnu pomoc, ak o to požiadajú.

 

"Problémy, ktoré sestry požadujú zmeniť, nie sú len problémom FNsP v Žiline, ale týkajú sa väčšiny zdravotníckych zariadení. Nedá sa vylúčiť, že v blízkej budúcnosti podajú sestry výpovede aj v iných zdravotníckych zariadeniach. Preto by kompetentní mali bezodkladne systémovo riešiť nahromadené problémy," dodala Lazorová.

 

Volák v piatok reagoval, že so sestrami na oddelení centrálnej JIS rokoval minulý týždeň. "Hovoril som im o riešení a všetky v tom čase potvrdili, že tento spôsob starostlivosti o pacienta im vyhovuje. Dohodli sme sa, že vytvoríme také časové podmienky, aby nevznikali nové nadčasové hodiny. Od 1. marca začíname platiť všetky aktuálne vzniknuté nadčasové hodiny a od 1. júna v šiestich dávkach ideme preplatiť zvyšné nadčasové hodiny, ktoré zostali z minulosti. Aby sme k 1. 1. 2016 nemali žiadnu nadčasovú hodinu. Takisto som sestry informoval, že dochádza aj k určitým zmenám vo vedení, dostanú dvoch lekárov, ktorí tam budú natrvalo," dodal Volák s tým, že došlo k informačnému šumu alebo správne informácie nedošli na správne miesta.

 

"Dnes (v piatok, pozn. TASR) sme sa dohodli tak, že sestry sa najneskôr do utorka (24. 3.) znovu stretnú a dajú mi svoje rozhodnutie. Ale také, z ktorého bude jasné, že sú to ony, že to podpísali v tento deň a že takto to chcú," doplnil Volák, ktorý zatiaľ odmieta odvolanie námestníčky pre ošetrovateľstvo.

 

Zároveň pripomenul, že pred jeho nástupom pacienti nemali centralizovanú JIS starostlivosť. "A nič nebráni tomu, aby sme sa k tomu vrátili naspäť. Ale ja by som to osobne považoval za krok späť v starostlivosti o pacienta. Nerád by som k tomu pristúpil, ale to je jednoduché riešenie. Jednoducho tie lôžka zatvorím. Nie je nič jednoduchšie, ako vydať rozhodnutie, že to ruším," uzatvoril Volák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies