Riaditeľ WFP varoval pred humanitárnou krízou vo Venezuele

NETKY.SK • 13 Marec 2018, 09:26 • 2 min
Riaditeľ WFP varoval pred humanitárnou krízou vo Venezuele

BOGOTA - Riaditeľ Svetového potravinového programu (WFP) Organizácie Spojených národov (OSN) David Beasley vyzval medzinárodnú komunitu, aby pomohla Kolumbii s "humanitárnou katastrofou" v pohraničí, ktorú spôsobil prílev hladujúcich migrantov z Venezuely.

slovakia

left justify in out

Beasly sa v pondelok vyjadril, že hrozné príbehy Venezuelčanov urobili zo zvyšovania povedomia o kríze v krajine urgentnú prioritu. "Toto by sa pre západnú hemisféru mohlo zmeniť na absolútnu katastrofu neslýchaných rozmerov," uviedol v rozhovore dva dni po tom, ako navštívil migrantov v kolumbijskom meste Cúcuta. "Nemyslím si, že si ľudia uvedomujú, aká vážna je situácia a ako veľmi sa môže zhoršiť," dodal riaditeľ WFP.

Masívny exodus Venezuelčanov vyvolala hyperinflácia v krajine a rozsiahly nedostatok potravín a liečiv. Podľa nezávislých skupín opustili v uplynulých rokoch svoje domovy tri až štyri milióny obyvateľov Venezuely, pričom len v roku 2017 ich bolo niekoľko stotisíc.

Beasly, ktorý o situácii diskutoval aj s kolumbijským prezidentom Juanom Manuelom Santosom, povedal, že ideálny prístup k riešeniu krízy by bol, ak by ju OSN a medzinárodné organizácie riešili priamo vo Venezuele. To je však v súčasnosti nemožné, keďže venezuelský prezident Nicolás Maduro opakovane odmieta humanitárnu pomoc, ktorú označil za skrytý pokus USA a ďalších štátov o destabilizáciu jeho vlády. Riaditeľ WFP preto vyzval Spojené štáty a ďalšie krajiny sveta, aby poskytli finančnú pomoc Kolumbii, kam prichádzajú venezuelskí migranti. Ako uviedol, kolumbijská vláda má dôveru medzinárodného spoločenstva, zatiaľ čo Madurova nemá. "Kolumbia počas uplynulých rokov tak pokročila s mierom a poslednou vecou, ktorú teraz potrebuje je, aby sa tento úspech zvrátil. Budem preto hovoriť ostatným národom o vážnosti tohto problému a prečo by mali okamžite kolumbijskému ľudu pomôcť," dodal bývalý guvernér amerického štátu Južná Karolína.

Venezuelský problém nie je výsledkom ozbrojeného konfliktu, no podľa Beaslyho sa môže ešte zhoršiť. Šéf WFP podotkol, že aj potravinová kríza v Sýrii, ktorá má menej obyvateľov ako Venezuela, začala ako drobný problém a v súčasnosti si vyžaduje potravinovú pomoc OSN pre šesť miliónov ľudí denne.

Od minulého roka WFP, najmä v spolupráci s katolíckymi charitami, pomohlo v Kolumbii nakŕmiť takmer dvetisíc ľudí. Beasly vysvetlil, že pripravujú aj väčší program, ktorý sa zrejme zameria najmä na tehotné ženy a deti, pričom by mohol zahŕňať rôzne spôsoby pomoci vrátane platieb či dodávok tovarov na poskytnutie potravy migrantom. Svetový potravinový program poskytuje ročne jedlo pre 80 miliónov ľudí po celom svete, dve tretiny z nich žijú v konfliktných zónach. V Kolumbii pôsobí už roky, pričom pomáha ľuďom zasiahnutým bojmi s povstalcami. Program s vládou spolupracuje na pláne zbaviť krajinu podvýživy do roku 2030.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies