Riaditeľ Váhostavu Moravčík: Všetci veritelia dostanú 100 % z dlhovaných peňazí

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 16:19 • 2 min
Riaditeľ Váhostavu Moravčík: Všetci veritelia dostanú 100 % z dlhovaných peňazí

BRATISLAVA - Stavebná spoločnosť Váhostav-SK vyplatí všetkým svojím veriteľom 100 % z dlhovaných peňazí. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ firmy Marián Moravčík.

slovakia

left justify in out

"Nie zo štátneho rozpočtu, ale z peňazí, ktoré vyprodukuje spoločnosť," zdôraznil.  Schôdza veriteľov dnes odobrila upravený reštrukturalizačný plán firmy. Na základe neho majú v najbližších piatich rokoch dostať banky 85 % zo svojich pohľadávok a drobní nezabezpečení veritelia 18,75 %. V nasledujúcich rokoch bude ale podľa Moravčíka firma splácať aj zvyšné záväzky. "Môj odhad je zhruba päť rokov," avizoval Moravčík. Všetky dlhy by tak mohli byť splatené do desiatich rokov.
     

Podľa Moravčíka naďalej platí aj ponuka, na základe ktorej je firma ochotná vzdať sa 49 % zo svojich akcií v prospech veriteľov. Váhostav-SK ale chce momentálne počkať na to, koľko z veriteľov firmy využije ponuku štátu na okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty.
     

"Právnici momentálne pripravujú asi tri varianty, akým spôsobom sa táto výmena dá zrealizovať," opísal možnosť získania akcií Moravčík. Nie je to podľa neho také jednoduché, keďže jedna akcia firmy má v súčasnosti hodnotu 200.000 eur. Riešení je podľa riaditeľa viacero, nechcel ale zatiaľ predbiehať. "Určite ponuka príde a určite to slovo platí," skonštatoval.
     

Fakt, že dlhy firmy v reštrukturalizácii sa po naplnení reštrukturalizačného plánu nevymažú, je novinkou. Zaviedla ju do praxe nedávno narýchlo prijatá novela Obchodného zákonníka. Veritelia majú podľa nej právo vymáhať si od firmy 100 % zo svojich pohľadávok.
     

Na základe tohto zákona sa mohol dnes na schôdzi veriteľov aj upraviť reštrukturalizačný plán Váhostavu-SK. Banky ako zabezpečení veritelia sa vzdali časti svojho uspokojenia. Namiesto pôvodných 100 % dostanú v rámci plnenia reštrukturalizačného plánu 85 %. Zvyšné peniaze bánk sa prerozdelia malým veriteľom. Tí na základe toho dostanú podľa reštrukturalizačného plánu namiesto pôvodných 15 % aktuálnych 18,75 %.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies