Riaditeľ Tatry je obvinený v korupčnej afére

NETKY.SK • 22 August 2012, 06:33 • 2 min
Riaditeľ Tatry je obvinený v korupčnej afére

Riaditeľ Tatry je obvinený v korupčnej afére - Krimi Česká polícia obvinila šéfa automobilky Tatra, Američana Ronalda Adamsa, z korupcie v súvislosti s armádnymi objednávkami. Adamsovi hrozí až päť rokov za mrežami.

slovakia

left justify in out

img

Česká polícia obvinila šéfa automobilky Tatra, Američana Ronalda Adamsa, z korupcie v súvislosti s armádnymi objednávkami. Adamsovi hrozí až päť rokov za mrežami. Zatiaľ však do väzenia nepôjde. Mestský súd v Brne totiž návrh polície na uvalenie tzv. útekovej väzby zamietol.
      Adamsa, ktorý stojí na čele Tatry od roku 2006, polícia obviňuje, že ponúkol úplatok za armádnu objednávku. Hlavným svedkom proti Adamsovi je Martin Barták, bývalý minister obrany v úradníckej vláde Jana Fischera. Vzniká tak paradoxná situácia. Adams je totiž dôležitým svedkom v korupčnej kauze nákupu vozidiel Tatra pre armádu, v ktorom sú obvinení niekdajší minister obrany Martin Barták a jeho známy, zbrojár Michal Smrž.
      "Súd neuznal naše argumenty pre uloženie útekovej väzby, takže bol obvinený prepustený na slobodu. Trestné konanie však aj po tomto verdikte beží ďalej," komentoval Adamsovo prepustenie štátny zástupca Jan Petrásek.
      Adamsa zatkla polícia na základe svedectva obvinených Bartáka a Smrža. Namieste je preto otázka, či nejde o pomstu Adamsovi za svedectvo v kauze Tatra.
      "Samozrejme, že sme zvažovali aj motív svedkov, vylúčiť nemožno žiadnu možnosť. Nenašli sme však nič, čo by naznačovalo, že nehovoria pravdu," povedal pražskému denníku Mladá fronta Dnes brniansky štátny zástupca Jan Petrásek.
      Noviny získali policajnú žiadosť o vzatie Adamsa do väzby. Vyplýva z nej, že Barták podal trestné oznámenie na Adamsa tento rok vo februári. Šéf Tatry vraj politikovi z ODS povedal, že má k dispozícii 20-miliónový fond na poistenie toho, že rezort obrany priklepne Tatre zákazky. Sami policajti však nevedia, či bolo 20 miliónov v korunách či dolároch.
      Policajti pred obvinením amerického manažéra vypočuli niekoľko svedkov z ministerstva obrany. Tí potvrdili Bartákovu verziu o neformálnom stretnutí na zbrojnom veľtrhu a o "motivačnom" fonde. Policajti sa domnievajú, že údajný úplatok sa týka objednávky 556 nákladných áut Tatra pre armádne potreby.
      Informoval o tom na svojej internetovej stránke denník Mladá fronta Dnes a agentúra Reuters.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies