Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie hovorí, že pandémia koronavírusu nebola poslednou

NETKY.SK • 27 December 2020, 14:04 • 2 min
Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie hovorí, že pandémia koronavírusu nebola poslednou

Ženeva - Investíciami do verejného zdravia sa môžeme postarať o to, že naše deti a ich deti zdedia bezpečnejší, odolnejší a udržateľnejší svet, povedal generálny riaditeľ WHO vo videoposolstve.

slovakia

left justify in out

Svetová zdravotnícka organizácia  WHO je medzinárodná organizácia systému Organizácie Spojených národov (OSN), vystupujúca ako koordinačné centrum v medzinárodnom verejnom zdraví. Centrálu má v Ženeve vo Švajčiarsku. SZO bola založená OSN 7. apríla 1948. Súčasný generálny riaditeľ je doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

img

 

Výzva krajinám

 

Bývalý etiópsky minister zdravotníctva  a súčasný generálny riaditeľ Tedros Adhanom Ghebreyesus, vyzval, aby všetky krajiny investovali do kapacít pripravenosti a mohli tak krízam všetkých druhov zabrániť alebo ich včas odhaliť a zmierniť ich následky.

 

„Súčasná koronavírusová kríza nebude poslednou pandémiou vo svete a pokusy zlepšovať zdravie ľudí sú odsúdené na neúspech bez riešenia otázok klimatickej zmeny a dobrých životných podmienok zvierat" , uviedol v posolstve k nedeľňajšiemu prvému Medzinárodnému dňu pripravenosti na epidémie, ktorý vyhlásila OSN.

 

Tedros odsúdil aj nebezpečne krátkozraký cyklus, keď sú financované opatrenia na zastavenie epidémií, no nerobí sa nič pre prípravu na ďalšie.

„Svet už príliš dlho funguje v cykle paniky a zanedbávania," vyhlásil Tedros s tým, že je najvyšší čas poučiť sa z pandémie COVID-19 so zdôraznením, že koronakríza nemala byť vzhľadom na opakované varovania prekvapením.

 

img

 

September 2019

 

Monitorovacia komisia pre globálnu pripravenosť vo svojej prvej výročnej správe o pripravenosti sveta na zdravotnícke krízy v septembri 2019, teda niekoľko mesiacov pred vypuknutím epidémie nového druhu koronavírusu, uviedla, že planéta je nepripravená na potenciálne ničivé pandémie.

 

Dejiny nám ukazujú, že toto nebude posledná pandémia a že epidémie sú súčasťou života. Táto pandémia poukázala na blízke spojenia medzi zdravím ľudí, zvierat a planéty. Snahy o zlepšenie ľudského zdravia sú odsúdené na neúspech, ak sa nevenujú kritickému kontaktu medzi ľuďmi a zvieratami a existenčnej hrozbe klimatickej zmeny, ktorá robí našu Zem menej obývateľnou." uviedol riaditeľ WHO.

 

img

 

Pandémia

 

Od prvého zaznamenaného výskytu vlani v decembri v Číne sa novým koronavírusom nakazilo viac ako 80 miliónov ľudí a krajiny sveta dosiaľ evidujú vyše 1,75 milióna súvisiacich úmrtí.

„V posledných 12 mesiacoch bol náš svet obrátený naruby. Vplyvy tejto pandémie zachádzajú oveľa ďalej, než je len samotná choroba, s ďalekosiahlymi dôsledkami pre spoločnosti a ekonomiky," povedal Tedros vo videoposolstve.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies