Riaditeľ Školy Fantázia priznal zlyhanie pre bitku chlapca: Tak problémového žiaka sme ešte nemali

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 15:47 • 2 min
Riaditeľ Školy Fantázia priznal zlyhanie pre bitku chlapca: Tak problémového žiaka sme ešte nemali

BANSKÁ BYSTRICA – Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie. Takto pred médiami dnes reagoval riaditeľ Školy Fantázia v Banskej Bystrici Aleš Štesko, ktorý sa po prevalení prípadu napadnutého žiaka po prvý raz vyjadril k medializovanej kauze.

slovakia

left justify in out

Ako riaditeľ vedie školu so stovkou žiakov už 13 rokov. Dnes zároveň odstúpil zo svojej funkcie a ako vysvetlil, "v tejto situácii cítim, že nie som schopný viesť školu kvalifikovane, potrebujem dlhší čas odstup". Prípad zbitého 14-ročného chlapca na podnet jeho matky vyšetruje polícia. Štesko zatiaľ na polícii nevypovedal. Chlapca zo školy vylúčili.

 

"Začiatkom školského roka sme prijali problémového žiaka s poruchou správania. Vedeli sme o jeho problémoch a boli sme im odhodlaní čeliť. V priebehu času sa ukázalo, že okrem bežných problémov žiakov s poruchami správania tento chlapec trpí ešte inou, veľmi špecifickou poruchou, v dôsledku čoho sme mali niekoľko obetí - malých dievčat tu v škole. Čeliac tejto situácii som sa ľudsky a profesionálne zlomil. Som pripravený niesť dôsledky. Chcem sa ospravedlniť matke žiaka, že sme nevedeli jej dieťaťu pomôcť a aj kolegom, ktorých som uviedol do tejto situácie," zdôraznil Štesko.

 

K "obetiam" problémového žiaka, ktorý ani z poslednej školy neodišiel v dobrom, sa exriaditeľ Školy Fantázia odmietol bližšie vysloviť. "Je to nesmierne citlivá situácia pre tie deti, viac sa k tomu nevyjadrím, ale určite nešlo o sprosté slová," konštatoval.

 

Za zlyhanie považuje najmä fakt, že po zistení, čo sa stalo, okamžite nezavolali políciu. "Ide o špecifický druh správania sa, ktorý som ani ja a ani kolegovia predtým nezažili. Ako tím nás to paralyzovalo. O jeho činoch sme sa dozvedeli až neskôr, preto sme neboli schopní adekvátne reagovať," uviedol Štesko.

 

"Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie, zlomila ma perspektíva toho celého. Bolo vidno, že sa to stupňuje a že tých obetí bude viac," dodal Štesko s tým, že "riaditeľom školy som 13 rokov, ja deti nebijem".

 

Školu navštevuje viac žiakov s poruchami správania. Nové vedenie školy sa preto jednomyseľne rozhodlo prijať status chránenej triedy, do ktorej umiestnia práve túto špecifickú skupinu žiakov. Pod dozorom učiteľov budú aj počas prestávok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies