Riaditeľ ruskej tajnej služby: Rusku, ale aj iným krajinám hrozia ďalšie atentáty zo strany IS

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 12:26 • 2 min
Riaditeľ ruskej tajnej služby: Rusku, ale aj iným krajinám hrozia ďalšie atentáty zo strany IS

MOSKVA - Rusku hrozia veľké teroristické útoky, za ktorých prípravou stojí džihádistická organizácia Islamský štát (IS). Uviedol to dnes v Moskve na zasadnutí Národného protiteroristického výboru (NAK) jeho predseda a riaditeľ ruskej tajnej služby FSB Aleksandr Bortnikov. Podľa neho o tom svedčí veľký objem operatívnych informácií, ktoré získali ruské tajné služby.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Bortnikov podľa agentúry TASS spresnil, že plány na útoky v Rusku má niekoľko teroristických zoskupení pôsobiacich na Blízkom východe v rámci IS.

Podľa Bortnikova majú teroristi v úmysle spáchať atentáty aj v ďalších krajinách sveta.

 

"Príkladom toho sú teroristické útoky spáchané nedávno v Rusku, Británii, Švédsku a Egypte," zdôraznil s odvolaním sa na operatívne informácie, ktoré dostáva a vyhodnocuje FSB. 

 

Podľa Bortnikova sú oporami teroristických skupín v Rusku občania členských krajín Spoločenstva nezávislých štátov, ktorí do Ruska prichádzajú ako pracovní migranti.

 

Šéf FSB uviedol, že v tomto prostredí sa odohráva aj verbovanie nových členov a vykonávateľov teroristických útokov. Bortnikov dodal, že časť do Ruska prichádzajúcich gastarbajtrov sa predtým zapojila do bojov v Sýrii a Iraku.

 

Riaditeľ FSB sa vrátil aj teroristickému útoku v petrohradskom metre, ktorý sa odohral uplynulý pondelok. Uviedol, že osoby zadržané po útoku boli členmi teroristických buniek.

 

Potvrdil, že po útoku z 3. apríla bolo v rámci pátrania a vyšetrovania zadržaných osem členov teroristickej bunky. Spresnil, že šiestich z nich zadržali v Petrohrade a zvyšných dvoch v Moskve. Všetci pochádzajú zo strednej Ázie.

 

Bortnikov súčasne poznamenal, že počas zatýkania bol zhabaný "veľký počet zbraní a munície". Dodal, že pokračuje pátranie po organizátoroch a možných komplicoch útoku, ktorý si vyžiadal 14 obetí na životoch, vrátane predpokladaného samovražedného atentátnika, a desiatky zranených.

 

Vyšetrovatelia ako páchateľa útoku identifikovali v Kirgizsku narodeného Uzbeka, ktorý sa pred rokmi presťahoval do Ruska a mal aj ruské občianstvo.

 

Tento muž menom Akbaržon Džalilov podľa vyšetrovateľov zrejme nastražil výbušné zariadenie na stanici metra Námestie povstania a do vlakovej súpravy nastúpil s ďalšou náložou. Tú aktivoval v čase, keď sa vlak nachádzal v tuneli medzi stanicami metra Senné námestie a Technologický inštitút. Prvú nálož sa podarilo včas nájsť a zneškodniť.

 

Ruské úrady zatiaľ neinformovali o Džalilovovom možnom napojení na extrémistické skupiny. Nemenovaný zdroj v bezpečnostných zložkách však pre TASS uviedol, že vyšetrovatelia preverujú informáciu, že Džalilov mohol absolvovať výcvik v oddieloch IS v Sýrii. TASS napísala, že Džalilov v novembri 2015 odcestoval do Turecka a v zahraničí strávil dlhší čas.

 

K útoku v petrohradskom meste sa nikto neprihlásil, ale dopravná infraštruktúra v Rusku už bola terčom útokov islamistických ozbrojencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona