Riaditeľ NSA: Správy o získavaní záznamov o telefonátoch sú nepravdivé

NETKY.SK • 30 Október 2013, 12:11 • 2 min
Riaditeľ NSA: Správy o získavaní záznamov o telefonátoch sú nepravdivé

WASHINGTON - Riaditeľ americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Keith Alexander poprel, že by USA zhromažďovali záznamy o telefonátoch a e-mailoch priamo od európskych občanov.

slovakia

left justify in out

Správy založené na únikoch od Edwarda Snowdena, podľa ktorých NSA získavala údaje o miliónoch telefonátoch v Európe, označil za "úplne nepravdivé".

Novinári analyzujúci uniknuté dokumenty a tí, ktorí ich poskytli, podľa Alexandra nerozumejú záznamom, ktoré skúmajú, a nesprávne si ich vysvetľujú. Dokumenty totiž neobsahujú len údaje získané samotnou NSA, ale aj dáta zahraničných partnerov - európskych spravodajských služieb, ktoré ich získavajú vo vojnových zónach a iných oblastiach mimo hraníc svojich krajín a následne ich poskytnú NSA v rámci spoločných operácií, zdôraznil podľa televízie CNN. "Toto nie sú informácie, ktoré sme my získali o európskych občanoch. Sú to informácie, ktoré sme my a naši spojenci v NATO získali pri obrane našich krajín a na podporu vojenských operácií," povedal v utorok Alexander. Získavanie spravodajských informácií svojou agentúrou dôrazne obhajoval s tým, že zachránilo životy "nielen tu, ale aj v Európe a po celom svete".

Generál Alexander vypovedal s ďalšími predstaviteľmi tajných služieb USA pred výborom Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby v čase, keď Kongres zvažuje nové legislatívne návrhy zamerané na obmedzenie niektorých sledovacích programov NSA. NSA podľa neho koná v rámci zákona a s cieľom zastaviť útoky militantov. "Pre túto krajinu je oveľa dôležitejšie, aby sme bránili túto krajinu... než sa vzdali programu, ktorého zrušenie by malo za následok útok na túto krajinu," citovala Alexandra agentúra Reuters. Alexander uviedol, že z miliárd záznamov o osobných údajoch, ktoré jeho agentúra za minulý rok zhromaždila, bolo preskúmaných len 288. Existujú pritom technické bezpečnostné opatrenia zaisťujúce, že k údajom sa nedostanú neautorizované osoby. Napríklad len 22 ľudí v NSA je oprávnených preverovať určité telefónne čísla a len približne 30 ľudí má povolenie nahliadať do databáz obsahujúcich tieto čísla, zdôraznil. "Nebolo zverejnené nič, čo by ukázalo, že sa snažíme robiť niečo nezákonné alebo neprofesionálne. Keď nájdeme chybu, problém s dodržiavaním predpisov, nahlásime ju tomuto výboru, všetkým dozorným orgánom, a napravíme ju," povedal Alexander kongresmanom.

Snowden mal podľa šéfa NSA ako pracovník zmluvného dodávateľa agentúry rozsiahly prístup k informáciám, nie však prístup k najtajnejším súborom. Jeho prácou bolo "spravovať webovú stránku, ktorá prinášala informácie pobočke NSA Havaj, pre ľudí v NSA Havaj", pričom nebol oprávnený pristupovať napríklad k informáciám o výzvednej činnosti realizovanej voči zahraničným cieľom z územia USA. "Evidentne nerozumel, ako tieto nástroje v skutočnosti fungujú," povedal Alexander.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies