Riaditeľ INEKO kritizuje neznižovanie odvodov: Bude tak pokračovať absurdný stav

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 14:13 • 2 min
Riaditeľ INEKO kritizuje neznižovanie odvodov: Bude tak pokračovať absurdný stav

BRATISLAVA - Riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliáš považuje za negatívum Programového vyhlásenia vlády SR to, že kabinet nebude znižovať odvody pre ľudí s nízkym príjmom, vrátane živnostníkov a ponechá aj 25-percentnú hornú sadzbu zdanenia živnostníkov s vyššími príjmami.

slovakia

left justify in out

"Bude tak pokračovať absurdný stav, keď niektorí živnostníci platia podstatne vyššie sadzby ako veľké firmy," uviedol šéf INEKO pre agentúru SITA.


Ďalším negatívom programového vyhlásenia je podľa Goliáša pokračovanie v osobitnom zdaňovaní regulovaných odvetví, ku ktorým sa majú pridať poisťovne a zrejme aj obchodné reťazce. "Osobitné dane znižujú atraktívnosť pre investorov a často sa v podobe vyšších cien prenášajú na spotrebiteľov," vysvetlil. Mínusom je aj sľubovanie daňových výhod, napríklad pre poľnohospodárov. Vláda by podľa neho mala skôr rušiť daňové výnimky aj investičné stimuly, aby mali podnikatelia rovnaké šance. "Daňový základ by mal byť čo najširší a sadzby dane čo najnižšie," dodal.


Šéf INEKO pozitívne hodnotí zámer vlády uvedený v Programovom vyhlásení vlády SR znížiť administratívnu aj daňovú záťaž podnikateľov a zlepšovať postavenie Slovenska v rebríčku Svetovej banky. "Veľa bude záležať od realizácie konkrétnych opatrení," podotkol Goliáš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona