Riaditeľ FBI: Islamský štát "urobil revolúciu" v terorizme

NETKY.SK • 17 December 2015, 08:35 • 2 min
Riaditeľ FBI: Islamský štát "urobil revolúciu" v terorizme

NEW YORK - Extrémistická skupina Islamský štát (IS) "spôsobila revolúciu" v terorizme tým, že sa prostredníctvom sociálnych médií snaží ľudí motivovať k samostatným útokom malého rozsahu po celom svete, komunikáciu už šifruje a robí propagandu na profesionálnej úrovni. Vyhlásil to dnes riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

slovakia

left justify in out

"Al-Káida za vašich rodičov bola veľmi odlišným typom organizácie oproti hrozbe, ktorej čelíme dnes," povedal Comey na protiteroristickej konferencii v New Yorku. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

 

Šéf FBI dodal, že jeho organizácia vedie v súčasnosti "stovky" vyšetrovaní vo všetkých 50 amerických štátoch a sú medzi nimi aj prípady plánovania teroristických činov motivovaného Islamským štátom. Jeho výroky odzneli v čase, keď ešte Američania cítia nervozitu po útoku spred dvoch týždňov, pri ktorom manželia v kalifornskom San Bernardine zastrelili 14 ľudí. Aj tento útok bol inšpirovaný Islamským štátom.

 

IS dobyl veľké územia v Iraku a Sýrii, pričom sa snaží vytvoriť kalifát. Prihlásila sa aj k zodpovednosti na útoky v Paríži z 13. novembra, pri ktorých teroristi zabili 130 ľudí a vyše 350 ďalších zranili.

 

Comey povedal, že IS zdokonalil používanie sociálnych médií, obzvlášť Twitteru, na kontakty s prípadnými nasledovníkmi v USA i ďalších častiach sveta. "Twitter funguje ako spôsob predaja kníh, ako spôsob propagovania filmov a ako spôsob vyzývania na páchanie terorizmu - teda na predaj vraždenia," vyhlásil Comey.

 

Islamský štát využíva aj tzv. end-to-end šifrovanie, čiže šifrovanie správ priamo v systémoch odosielateľa a prijímateľa, keď komunikuje s jednotlivcami, ktorí sú podľa jeho presvedčenia ochotní vraždiť v jeho mene, dodal Comey.

 

To predstavuje pre vyšetrovateľov značnú výzvu a často sa preto ocitnú v závoze, hoci majú súdne príkazy, ktoré im umožňujú prístup k počítačom. Comey je podľa svojich slov presvedčený, že polícia, justícia a technologické spoločnosti môžu pracovať spoločne na riešení problému bez toho, aby narušovali súkromie ľudí. "Nebudeme prenikať do internetu. Nebudeme ohrozovať bezpečnosť ľudí," zdôraznil šéf FBI.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies