Riaditeľ CDC: Ebola je najväčšia globálna zdravotná hrozba od objavenia sa AIDS

NETKY.SK • 10 Október 2014, 07:18 • 2 min
Riaditeľ CDC: Ebola je najväčšia globálna zdravotná hrozba od objavenia sa AIDS

WASHINGTON - Epidémia eboly je najväčšou zdravotnou hrozbou pre svet, odkedy sa objavil AIDS, povedal dnes riaditeľ amerického Centra pre kontrolou a prevenciu chorôb (CDC) Thomas Frieden. Hovoril na zasadnutí výročnej konferencie Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky (SB), ktoré zvolali, aby podporili medzinárodnú pomoc boju s touto krvácavou horúčkou.

slovakia

left justify in out

Prezidenti Guiney, Libérie a Sierry Leone požiadali o pomoc vo forme tisícov zdravotníckych pracovníkov a miliónov dolárov navyše, určených ako na boj s ebolou, tak na prevenciu jej vážnych ekonomických dôsledkov pre postihnuté krajiny, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

Postihnuté "krajiny sa nachádzajú vo veľmi krehkej situácii", uviedol vo Washingtone prezident Guiney Alpha Condé.

 

Libéria bola nútená presmerovať financie určené na hospodársky rozvoj na boj s ebolou, doplnila ho libérijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová cez telemost z libérijskej metropoly Monrovie.

 

Podľa SB by následky epidémie eboly v západnej Afrike pre medzinárodný obchod, investície, miestne poľnohospodárstvo a podnikanie mohli do konca roka 2015 spôsobiť ekonomické škody vo výške 32,6 miliardy dolárov (25,5 miliardy eur). "Ak to rýchlo nezabrzdíme a nezastavíme epidémiu eboly, bude ohrozená budúcnosť nielen západnej, ale možno celej Afriky," varoval prezident SB, Američan Jim Yong Kim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies