Riabkov: Cieľom sankcií USA voči Rusku je zmena vlády v Moskve

NETKY.SK • 8 December 2014, 11:19 • 2 min
Riabkov: Cieľom sankcií USA voči Rusku je zmena vlády v Moskve

MOSKVA - Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov dnes obvinil Spojené štáty, že cieľom uvalenia sankcií na Rusko kvôli kríze na Ukrajine je vytvoriť podmienky na zmenu ruského vedenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra TASS, Riabkov dnes na pôde Štátnej dumy uviedol, že "to, že cieľom sankcií je vytvoriť sociálno-ekonomické podmienky vedúce k zmene vlády v Rusku, sa fakticky (ani) neskrýva." Ubezpečil ďalej, že v súvislosti s tým v Rusku "nie sme nervózni" a "postupujeme osvedčeným spôsobom". Riabkov uviedol, že je ťažké označiť súčasnú situáciu "za nové vydanie studenej vojny" a nedá sa ani odhadnúť, ako dlho toto obdobie potrvá. Spresnil však, že dôsledky sankcií Spojených štátov sa budú odstraňovať "dlho, mnohé roky".
      

Podľa Riabkovovho názoru sa vzťahy medzi Ruskom a USA začali zhoršovať dávno pred vypuknutím krízy na Ukrajine, a "nie vinou Ruska".  Upozornil, že Spojené štáty sa kvôli Ukrajine pokúšajú donútiť Rusko, aby prehodnotilo koncepciu svojej zahraničnej politiky. Spresnil, že snahy "odtrhnúť od Ruska členov Spoločenstva nezávislých štátov, ktoré vždy patrili do sféry záujmov USA, sa začali mimoriadne agresívne objavovať začiatkom tohto roku".
      

"Prívrženci protiruskej politiky dostali neobmedzenú moc, pričom v súlade s heslom 'účel svätí prostriedky' si za hlavnú údernú silu zvolili nacionalistických radikálov," vyhlásil Riabkov. Uviedol ďalej, že potom sa USA rozhodli Rusko "potrestať - najprv za pokojné a slobodné vyjadrenie vôle obyvateľov Krymu a Sevastopola, potom za postoj (Ruska) k udalostiam na juhovýchode Ukrajiny". Dodal, že tento vývoj je pokusom donútiť Rusko, aby prehodnotilo svoju koncepciu zahraničnej politiky.
      

Ako pripomenula agentúra Reuters, sankcie uvalené na Rusko Spojenými štátmi a Západom sa v Rusku týkajú finančného, obranného a energetického sektoru, ako aj viacerých fyzických osôb - ruských politikov a podnikateľov i zástupcov proruského vedenia v oblastiach na východe Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies