RIA Novosti: Kurdi musia byť účastníkmi vnútrosýrskeho dialógu

NETKY.SK • 16 December 2015, 14:03 • 2 min
RIA Novosti: Kurdi musia byť účastníkmi vnútrosýrskeho dialógu

MOSKVA - Moskva je proti vylúčeniu sýrskych Kurdov z procesu rokovaní o urovnaní krízy v Sýrii a z kolektívneho úsilia v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), uviedol dnes v Moskve v rozhovore pre agentúru RIA Novosti námestník ministra zahraničných vecí Alexej Meškov.

slovakia

left justify in out

Meškov vysvetlil, že Rusko je za to, aby sa do vnútrosýrskych rokovaní zapojil široký okruh opozičných síl, z ktorých by nemali byť vylúčení Kurdi. "Kurdi z tohto procesu nesmú vyť vylúčení," vyhlásil a vyzdvihol pritom prínos kurdských jednotiek v boji proti IS v Sýrii i Iraku.

 

Sýrski Kurdi sú momentálne v Sýrii jednou zo síl, ktoré spolu s vládnou armádou bojujú proti expanzii IS. RIA Novosti v tejto súvislosti pripomenula nedávny výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý vyzval zaoberať sa otázkou, prečo Turecko ako člen protiteroristickej koalície bombarduje kurdských povstalcov javiacich sa ako účinná sila v boji proti islamistom.

 

Sklony považovať Kurdov za svojich potenciálnych spojencov v boji proti IS prejavujú aj USA, pretože práve kurdské oddiely by bolo možné nasadiť na ochranu sýrsko-tureckej hranice, na čo vyzývajú Moskva i Paríž, konštatovala RIA Novosti.

 

V Sýrii žijú asi dva milióny Kurdov, ktorí obývajú najmä sever a severovýchod štátu. Najviac je ich v provincii Hasaka a v okolí miest Kobané a Afrin (Efrín).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies