Pri výbuchu bomby v centre Bagdadu zahynulo šesť ľudí, boje neustávajú

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 14:15 • 2 min
Pri výbuchu bomby v centre Bagdadu zahynulo šesť ľudí, boje neustávajú

BAGDAD - Najmenej šesť ľudí zahynulo a ďalších minimálne 12 dnes utrpelo zranenia pri výbuchu bomby uloženej v aute v centre irackej metropoly Bagdad.

slovakia

left justify in out

K výbuchu došlo v prevažne šiitmi obývanej štvrti neďaleko Zelenej zóny, kde sídli viacero vládnych inštitúcií a veľvyslanectiev. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Obetí mohlo byť podľa príslušníka polície oveľa viac, ale na mieste výbuchu sa dnes nenachádzalo veľa ľudí, pretože v Iraku je štátny sviatok pri príležitosti revolúcie z roku 1958, ktorá zvrhla vládu kráľa Fajsala II. 
     

K výbuchu v centre Bagdadu došlo v čase, keď sa postup militantov vedených organizáciou Islamský štát (predtým Islamský štát v Iraku a Levante) po tom, čo v júni zaznamenali veľké územné zisky na severe krajiny, mierne spomalil. 
     

V nedeľu však militanti vtrhli do mesta Zulujja, približne 80 kilometrov severne od Bagdadu, kde obsadili sídlo starostu a budovu mestskej rady, policajnú stanicu a budovu súdu. Okrem toho vyhodili do vzduchu most spájajúci Zulujju s ďalším prevažne šiitským mestom Balád.
     

Iracké vládne sily spustili protiofenzívu a islamistov z časti mesta vytlačili, ale podľa príslušníkov irackej armády a polície militanti dnes ešte ovládali niektoré dôležité vládne budovy a v priebehu dňa dochádzalo k sporadickým bojom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies