RG: Bez Federera a Sereny Williamsovej, ale s Nadalom útočiacim na 10. titul!

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 09:55 • 2 min
RG: Bez Federera a Sereny Williamsovej, ale s Nadalom útočiacim na 10. titul!

PARÍŽ - Srb Novak Djokovič a Španielka Garbine Muguruzuová-Blancová vstupujú ako obhajcovia titulov vo dvojhre do boja na druhom grandslamovom podujatí tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (antuka, dotácia 16,79 mil. eur).

slovakia

left justify in out

Už tradične pätnásťdňový turnaj, ktorý sa začne v nedeľu 28. mája a vyvrcholí v nedeľu 11. júna, bude bez mnohonásobných grandslamových šampiónov Rogera Federera a Sereny Williamsovej s ročníkom narodenia 1981. Zatiaľ čo suverén úvodnej časti tejto sezóny Federer dáva prednosť kvalitnej príprave na trávnatú časť sezóny, Serena Williamsová je tehotná.

Nadal túži po 10. titule, Djokovič po obhajobe, ale v pozadí číhajú mladé pušky
Svetovou jednotkou je Andy Murray, obhajcom trofeje Novak Djokovič, ale mužská dvojhra má iného jednoznačného favorita - Rafaela Nadala. Španielsky bojovník sa tento rok vrátil do formy pripomínajúcej najlepšie roky jeho kariéry. Ľavák z ostrova Malorka zaútočí v Paríži na desiaty miestny titul a celkovo pätnásty grandslamový. Nadal má na najcennejšej antuke sveta neuveriteľnú zápasovú bilanciu 72 víťazstiev - 2 prehry, vlani sa porúčal pre zranenie zápästia pred 3. kolom, predvlani nestačil vo štvrťfinále na Novaka Djokoviča. Tento rok pomýšľa opäť vysoko najmä preto, že až do štvrťfinálovej prehry s Dominikom Thiemom v Ríme na antuke predlžoval sériu 17 víťazných zápasov ovenčenú troma turnajovými titulmi (Monte Carlo, Barcelona, Madrid). V 1. kole na parížskom superturnaji na neho čaká nevyspytateľný Francúz Benoit Paire. "Viem, že musím byť v strehu od samého začiatku. Mám veľmi ťažkého súpera na 1. kolo. Budem sa maximálne koncentrovať a snažiť sa o tie správne veci na kurte," cituje rekordéra Roland Garros Rafaela Nadala AP.

Ak sa naplnia papierové predpoklady, tak turnajová štvorka Nadal a dvojka Djokovič sa stretnú v semifinále. Avizovaný súboj titanov je však ešte ďaleko, Nadal chce ísť postupnými krokmi. "Prišiel som do Paríža s vizitkou víťaza troch turnajov zo štyroch, na ktorých som na antuke hral. Som spokojný so svojou formou. Chcem len teda vytrvať v dobrej hre z predchádzajúcich podujatí. To je všetko,“ skonštatoval Nadal pred médiami.

Ešte nedávno suverén mužského profesionálneho okruhu Djokovič v úvode tejto sezóny stratil veľa zo svojej hernej istoty aj sebavedomia. Výsledkom bola výmena podstatnej časti realizačného tímu, odchod postihol aj dlhoročného slovenského trénera Mariána Vajdu. Namiesto neho sa čerstvý tridsiatnik Djokovič v Paríži predstaví pod vedením tenisovej legendy Američana Andreho Agassiho. Možný návrat k výšinám srbský fenomén naznačil nedávnou účasťou vo finále turnaja v Ríme.

"Keď vidím parížsku antuku a víťaznú trofej, vynoria sa mi všetky tie pekné spomienky z minulého roka. Ten vlaňajší triumf v Paríži považujem za jeden z absolútnych vrcholov v mojej kariére - emocionálne aj herne,“ vyznal sa Djokovič ešte počas piatkového žrebu hlavnej súťaže dvojhry. Aj on potvrdil, že ako najväčšieho favorita vidí Rafaela Nadala. "Rafa hrá na svojom obľúbenom povrchu sebavedomo a viditeľne oveľa lepšie ako pred rokom.“

Nielen Nadal či Djokovič sa hotujú vydržať na turnaji do samého konca. V pozadí číhajú minimálne dvaja mladí hráči, ktorí si trúfajú preraziť aj preto, že nedávno v Ríme Španiel a Srb padli pod ich raketami. Dvadsaťročný Nemec Alexander Zverev si celkovým triumfom v areáli Foro Italico vybojoval po prvý raz v kariére posun do prvej desiatky svetového rebríčka. Svetová sedmička Rakúšan Dominic Thiem síce v tomto roku vyhral "len" jeden turnaj v Riu de Janeiro, ale finálové účasti v Barcelone a Madride plus semifinále v Ríme ho pasujú pomerne vysoko v prognózach o favoritoch mužskej dvojhry.

"Tak jednotkou je určite Rafa, potom je tu Novak, ktorý je na ceste späť a ani Andyho Murrayho netreba podceňovať. Je to predsa veľký hráč. Až potom nasledujú tenisti, ktorí môžu pozitívne prekvapiť a do tejto skupiny radím Alexandra Zvereva aj seba,“ uviedol 23-ročný Thiem.

Serena Williamsová je tehotná a ženská dvojhra otvorená
Zatiaľ čo v mužskom poli je okruh favoritov pomerne presne vyhranený, ženská dvojhra na Roland Garros je otvorená ako málokedy v ostatných rokoch. Dôvodov je niekoľko: 23-násobná grandslamová a trojnásobná parížska šampiónka Serena Williamsová je tehotná, dopingová hriešnica Maria Šarapovová nedostala voľnú kartu a Viktoria Azarenková so statusom stále čerstvej mamičky sa vráti na súťažné kurty až pred Wimbledonom. Obhajkyňu trofeje Španielku Garbine Muguruzovú-Blancovú od začiatku sezóny sužujú zdravotné problémy a jej forma je kolísavá, podľa predstáv sa zďaleka nedarí ani svetovej jednotke Nemke Angelique Kerberovej. V tomto roku má proti hráčkam z Top 20 rebríčka najhoršiu možnú bilanciu 0-7. "Byť v pozícii obhajkyne trofeje je privilégium a veľmi si to vážim. Pokúsim sa pripraviť tak, aby som na parížskom turnaji opäť ukázala svoje najlepšie výkony,“ povedala Muguruzová-Blancová ešte počas piatkového žrebu.

Dva najväčšie antukové turnaje v príprave na Paríž sa stali korisťou Rumunky Simony Halepovej (Madrid) a Ukrajinky Eliny Svitolinovej (Rím) a práve to by mohli byť potenciálne favoritky. Ibaže finalistka spred troch rokov Halepová, aktuálne svetová štvorka, nedávno na sociálnej sieti priznala problémy s väzmi v členku. Portál Ženskej tenisovej asociácie prognózuje, že pozitívnym prekvapením by mohla byť Francúzka Kristina Mladenovicová (14. v rebríčku WTA), v tomto roku finalistka antukových turnajov v Stuttgarte a Madride. "Pred domácim publikom to bude pre ňu veľký test, zvládne ho?," pýta sa WTA.

Udalosťou ženskej dvojhry v areáli Roland Garrosa bude aj návrat Češky Petry Kvitovej do súťažného diania. Dvojnásobnú wimbledonskú víťazku vlani pred Vianocami v jej byte porezal neznámy útočník a výsledkom bol operačný zákrok a polročná absencia na dvorcoch. „Veľa ľudí ani neverilo, že sa vôbec vrátim k tenisu. Som teda šťastná už len z toho, že budem môcť hrať. Beriem to tak, že najväčší boj som už vyhrala,“ uviedla Kvitová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies