Rezorty práce i vnútra sú ochotné riešiť situáciu miznúcich detí

NETKY.SK • 1 November 2014, 11:13 • 2 min
Rezorty práce i vnútra sú ochotné riešiť situáciu miznúcich detí

BRATISLAVA - Ministerstvá práce i vnútra sú ochotné zaoberať sa problémom miznúcich detí, ktoré prichádzajú na Slovensko prevažne z tretích krajín bez rodičov či zákonných zástupcov.

slovakia

left justify in out

Na problém miznutia detí upozornila Liga za ľudské práva (HRL), ktorá túto tému rozoberá aj v projekte Miznúce deti. Výsledkom ročného prieskumu je publikácia, ktorá obsahuje odporúčania či zistenia, ale aj výpovede detí či právničiek. Ako pre agentúru SITA uviedla právnička Katarína Fajnorová z ligy, o tejto téme sa rozprávali za okrúhlym stolom so zástupcami ministerstva vnútra, a teda polície či osobitného útvaru SIRENE, ktorý sa zaoberá pátraním po nezvestných osobách. Rezort vnútra i práce podľa jej slov prejavili ochotu sa týmto problémom zaoberať a hľadať riešenia. "Čo nás veľmi teší," poznamenala s tým, že sú ochotní zlepšiť systém pátrania i prevencie.

 

Liga za ľudské práva upozorňuje na to, že od roku 2009 do roku 2013 na Slovensko prišlo 775 odlúčených detí, no 70 až 90 percent z nich sa stratilo. Niektoré podali žiadosť o azyl, no väčšina sa dostala do špeciálneho detského domova, kedysi bol v Orechovom pri Trenčíne, teraz je v Medzilaborciach. "Väčšina z nich sa však stratila a my nevieme, čo sa s nimi udialo,“ poznamenala právnička ligy Zuzana Števulová. Liga vidí v neriešení miznutia odlúčených detí viaceré problémy, preto navrhuje niekoľko odporúčaní. "Keď zmizne slovenské dieťa, ihneď sa rozbehne pátranie, no v prípade týchto detí to tak nefunguje. A to aj napriek tomu, že Slovensko je viazané Dohovorom o právach dieťaťa, ktorý zakazuje akúkoľvek diskrimináciu,“ doplnila ju Katarína Fajnorová. Ak zmizne slovenské dieťa, zaradia ho do databázy Patros a po dieťati sa pátra. No v prípade odlúčených detí sa rozbehne len miestne, resp. regionálne pátranie. "Celoštátne sa po nich nepátra a už vôbec nie medzištátne,“ poznamenala. Tieto deti sú pritom často obeťami obchodovania s ľuďmi, sexuálneho násilia či pracovného vykorisťovania. 

 

Podľa právničky ligy Zuzany Števulovej je nevyhnutné prijať preventívne opatrenia, aby deti prestali z detských domovov miznúť. Potrebné je, aby v domovoch, na úradoch práce a na ministerstve školstva pochopili, že pre deti je dôležité, aby od prvého kontaktu mali možnosť dozvedieť sa o možnostiach vzdelávania, ktoré by si zvolili na základe svojho rozhodnutia. Musí sa zmeniť aj to, aby deti, ktoré požiadajú o azyl, neboli presunuté do tábora pre žiadateľov o azyl, kde sa stretnú s dospelými, no môžu prísť do kontaktu tiež s prevádzačmi či obchodníkmi s ľuďmi. Podľa jej slov si Slovensko taktiež nevedie žiadnu štatistiku o zmiznutých deťoch, následne tieto zmiznutia nijako nerieši a nevytvára žiadne opatrenia na to, aby sa to nedialo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies